Helyi közélet

2008.04.11. 17:45

Egyszer ellene, egyszer mellette Szerencsen

<p>Szerencs - A Szerencs határában épülő biomassza erőmű mellett tartottak szimpátiatüntetés a szerencsi cukorgyárral szembeni téren, mint egy 400 résztvevő jelenlétében. <DIA alt="Szimpátiatüntetés a szerencsi szalmatüzelésű erőmű mellett 2008.04.11" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szimp_tiat_ntet_s_a_szerencsi_szalmat_zel_s/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szimpátiatüntetés a szerencsi szalmatüzelésű erőmű mellett 2008.04.11" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

- Hamarosan 110 ember munkahelye szűnik meg a cukorgyár bezárása miatt és ugyanennyi szerződéses munkavállaló veszti el foglalkoztatottságát – mondta a tüntetés egyik szervezője, Takács Zoltán, a Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület elnöke. – Nincs más lehetőségünk, fel kell gyorsítanunk a térség ipari fejlődését. Ennek első állomása lehet a biomasszaerőmű, amely a kapcsolódó beruházásokkal együtt az elkövetkező három-négy évben összesen háromszáz új munkahelyet teremt a térségben. Arról nem is beszélve, hogy a biomasszaerőmű károsanyag kibocsátása meg sem közelíti majd azt a mennyiséget, amelyet a cukorgyár bocsátott a levegőbe.

Tíz tucat év

- Egy híján 120 éve épült meg a cukorgyár, amely meghatározta Szerencs életét – mondta Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere. – Szerencs mindig ipari város volt, most sem lesz más lehetőségünk. Amit a város megtehetett, megtette. Munkát és megélhetést kell biztosítanunk az ittenieknek.
Ennek egyik része a biomasszaerőmű, a másik lehetőség pedig az ipari park területén olyan két leendő beruházás megkezdése a közeljövőben, amely újabb 100-150 munkahelyet biztosít majd a környékbelieknek.
A tüntetésen a szerencsiek mellett részt vettek a kistérségi társulás több településének vezetői, polgárai.

Cukorcirok Hegyalján

Takács Zoltán elmondta, a biomasszaerőművet létesítő vállalkozás másik öt üzemet is létesít a térségben, amely elsősorban a cukorcirok feldolgozására épül. A tervek szerint egy présüzemet, egy biobrikett gyártót, egy szárítóüzemet, egy bioetanol üzemet és egy biotrágya előállító üzemet hoznak létre Szerencsen és a kistérségben.

Kapcsolódó cikkek:

  • Az iparfejlesztés mellett voksolnak
    A szerencsi szalmatüzelésű erőmű építéséért szervezett szimpátiatüntetés résztvevőinek a megmozduláson felolvasott és elfogadott nyilatkozata.
  • Bíznak a közös gondolkodásban
    A Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a Tokaji Bormívelők Társasága a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű beruházási tervvel kapcsolatos tüntetés ügyében a következő nyilatkozatot küldték.
  • Rendkívüli képviselőtestületi ülés a cukorgyár ügyében  Szerencsi képviselőtestületi ülés 2008.03.14. 
    Képviselőtestületi ülést hívtak össze Szerencsen, a cukorgyár lehetséges bezárása és annak a következményeinek megvitatása miatt.
  • Megmaradhat-e a szerencsi cukorgyár?
    Újabb két euróval megemeli a Földművelésügyi és Vidékfejlezstési Minsiztlérium a cukorrépa felvásárlási árát. Lesz-e elég beszállítója a szerencsi cukorgyárnak?
  • Végveszélyben a szerencsi cukorgyártás  Szerencsi Cukorgyár 2008.02.28. 
    Az EU által diktált feltételekkel veszélybe került a magyarországi cukorgyártás léte. Ezzel együtt veszély fenyegeti a 120. kampámyára készülő szerencsi cukorgyárat, a benne dolgozó közel 150 dolgozót és a cukorrépatermelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában