Helyi közélet

2008.04.01. 10:10

A legviccesebb magyar város

<p>Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Pécs&#160;- Igaz, hogy a tehetősebb térségekben többet, a szegényebbekben kevesebbet viccelődnek az emberek? Valóban sótlanok és mogorvák a fővárosiak? Melyik a legviccesebb magyar város?</p>

A Reader s Digest magazin munkatársai azt kutatták, hol élnek a legviccesebb emberek az országban. Háromtagú kutatócsoportjuk Magyarország hat legnagyobb városát (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) kereste fel, és arra kérték az adott település járókelőit, hogy meséljenek viccet, humoros történetet, grimaszoljanak vagy lejtsenek groteszk táncot - egyszóval próbálják megnevettetni őket.

Tudományosnak nem, de páratlannak bizonnyal nevezhető felmérésünkben városonként harminc embert szólítottunk meg. Ha valaki kísérletet tett megnevettetésünkre, egy ponttal jutalmaztuk, a poén minőségét pedig a csapatunk tagjai 1-től 5-ig terjedő skálán értékelték. Végül a három értékelés pontátlagát kiszámítva kaptuk meg az adott város eredményét. A tapasztalatok nemcsak mosolyogtatók voltak, hanem elgondolkodtatók is. - mondja Zsámboki Péter, a Reader s Digest magazin főszerkesztője.

A magazin munkatársai először Budapesten kísérleteztek.
Bár a fővárosiak valóban hajszolt emberek benyomását keltik, minden második ember hajlandó volt megnevettetni őket.

Győrben egy bevásárlóközpont volt a felmérés második helyszíne. Itt aztán nem viccelnek: mivel a felmérők elmulasztottak előzetes engedélyt kérni, a biztonsági őrök rögtön hívták a főnöküket. Aztán amíg az engedélyre vártak, az egyik őr elmesélt egy viccet.

Egy 35 éves, bőrkabátos férfi szerint azonban jó helyen keresgéltek: - Itt sokkal jobb az emberek humorérzéke, mint máshol - állította határozottan. - Errefelé a munkanélküliség szinte ismeretlen, emiatt aztán jó is a hangulat. - Apró szépséghiba, hogy a férfi hirtelenjében egyetlen poént sem tudott magából kicsikarni.

Győr jobban teljesített, mint Budapest: a 30 megkérdezettből 16-an nevettették meg a felmérés készítőit.

Miskolcon az első tíz megszólított közül csak ketten voltak hajlandók megcsillantani a humorérzéküket. A gyermekmegőrzőben dolgozó Kissné Deák Krisztina sem biztatta a magazin munkatársait semmi jóval. - Humoros embert akarnak találni? - csodálkozott. - Errefelé ez a típus nem igazán jellemző.
Később kiderült, hogy ez azért nem igaz. A fiatalok arrafelé még szívesen mesélnek vicceket.
Miskolc erősen hajrázott, és bár végül 12 vicces próbálkozást könyvelhettek el, mégis úgy intettek búcsút a magazin munkatársai, hogy addig az a város kapta a legkevesebb pontot. Mégiscsak igaz volna, hogy a kevésbé tehetős vidékeken az embereknek nincs kedvük viccelni?

Debrecenben majd kiderül, gondolták, hiszen a város a polgárosodás egyik hazai bölcsője, ahol prosperál a helyi gazdaság. Nos, a kálvinista Rómában az embereknek alig több mint egyharmada poénkodott a kedvükért. Igaz, aki kötélnek állt, jól megnevettette őket.
Egy 35 éves férfi szerint Debrecenben azért nem hallani sok viccet, mert az itt élők túl komolyan veszik magukat. A Reader s Digest felmérői is megtapasztalhatták azt, hogy mire célzott ez az ember. Egy hatvan év körüli úr így méltatlankodott, amikor megállították. - Még hogy nevettessem meg magukat? De hiszen ez a cívis város!
Szerencsére voltak üdítő kivételek is, de Debrecen a szereplésével addig az utolsó helyen állt.
A végén kiderül…

Pécs az első helyen végzett volna, ha a segítőkészséget kellett volna pontozniuk. Szinte mindenki megállt, érdeklődve végighallgatta őket - csak éppen a viccmesélés ment keveseknek. Egy hatvan év körüli nő állította, Pécs volt polgármesterének tragikus autóbalesete nyomot hagyott az ott élők hangulatán. Egy 43 éves taxisofőrként dolgozó férfi a jelenlegi városvezetést hibáztatta elkeseredetten: - Mindent elrontanak, nem csoda, hogy nincs kedvünk viccelni.
A végeredmény sajnos nem túl vidám: Pécs még Debrecent is alulmúlta, hiszen ott eggyel kevesebben - mindössze tízen - próbálkoztak nevettetéssel, és négy ponttal kevesebbet is kaptak a felmérőktől.
Utolsókból lesznek az elsők, és az nevet aki a végén nevet - mondja mosolyogva a pécsi származású Kamarás Iván színművész. - De hogy ne csak közhelyekkel éljek: én nem ismertem tréfát, ha nevettetésről volt szó: megtörtént, hogy a kukába ugrasztottam bele egy osztálytársamat, hogy megnevettessem a többieket.
De nézzük, hogy tényleg nincs-e humorosabb város Győrnél!

Szeged előkelő helyen áll az egy főre jutó vidéki humoristák számát tekintve, hiszen ebből a városból indulva csinált karriert Boncz Géza és Nagy Bandó András is, itt alakult meg a polgárpukkasztásairól híressé vált Kétfarkú Kutya Párt. Ez azt jelentené, hogy az itt élők viccesek?
A szegediek többsége már attól jó kedvre derült, hogy elmondhatott egy humoros történetet.
Összesen 18-an fakasztották a felmérőket kacajra, és ezzel Szeged lett a nyerő.
Nem véletlen, hogy ez lett a végeredmény, én is szegedi vagyok. - mondja Lang Györgyi énekesnő. - Rettentő sok híres és nem híres jópofa ember származik onnan, én is sokat ismerek. Szegeden általánosan jellemző az, hogy jókedvűek az emberek és ez annak is köszönhető, hogy ott jóval lassabb az élet, többet süt a nap, és ott van a Tisza.

Slusszpoén, avagy a konklúzió

A Reader s Digest magazin nem hivatalos tesztje sok feltételezést megcáfolt. Például bebizonyosodott, hogy a fővárosiak nem sótlanok és mogorvák. Azt sem sikerült egyértelműen megerősíteni, hogy a férfiak jóval viccesebbek lennének a nőknél: Szeged és a főváros kivételével (ahol az erősebb nem képviselőitől kétszer annyi viccet hallottak) csupán egészen enyhe férfifölény mutatkozott. Maksa Zoltán  humorista szerint ennek inkább kulturális oka lehet. - A férfiak számára a humor a hódítás egyik eszköze, ezért ők inkább "edzésben" vannak - állítja az előadó.
A felmérésben az a tétel is megdőlt, hogy a humorérzék hű tükre az adott régió gazdasági helyzetének. Ha így lenne, Miskolc lenne az utolsó, és Budapest végzett volna az élen. Ezzel szemben Szeged lakói bizonyultak a legviccesebbeknek, és bár Miskolc nem szerepelt valami fényesen, az ott élőknek még mindig jobb volt a humorérzékük, mint az inkább jómódúnak mondható debreceni, illetve pécsi embereknek.
Ami az életkori megoszlást illeti, főként a 30 év alatti, illetve 60 év feletti korosztály próbálta a magazin munkatársait megnevettetni. A középkorúak humorérzékét - néhány üdítő kivételtől eltekintve - mintha kilúgozták volna.

A horvátok a legviccesebbek?

A Reader s Digest magazin több európai országban is hasonló felmérést végzett. Ezek eredményét összehasonlítva arra következtethetünk, hogy lehet valami igazság abban a feltevésben, hogy észak felé haladva egyre komorabbak az emberek. A mellékelt táblázat azt mutatja, hogy az egyes országokban a megkérdezettek hány százaléka próbálta megnevettetni a Reader s Digest felmérőit.

Horvátország 54%
Magyarország 45%
Nagy-Britannia 40%
Románia 38%
Lengyelország 24%
Finnország 20%

És még egy meglepő adat: Romániában ezek a városok szerepeltek a legjobban:
1. Nagyvárad,
2. Temesvár,
3. Brassó…

A magyar felmérés végeredménye:
1. Szeged 60 pont
2. Győr 58 pont
3. Budapest 57 pont
4. Miskolc 45 pont
5. Debrecen 38 pont
6. Pécs 34 pont

Forrás: Reader s Digest magazin

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában