Helyi közélet

2008.03.06. 06:34

Megéri Miskolcon szállodát építeni?

<p>Miskolc - A hazai nagy városok közül csupán Miskolcnak nincs négy csillagos, belvárosi szállodája.</p>

Talán azért, mert eddig nem is volt rá igény, de azok, akik az elmúlt években szállodaépítésbe kezdtek a megyeszékhelyen úgy gondolják: most van. Ezt az állításukat az is igazolja, hogy a fesztiválok idején – példaként a legutóbbi kocsonyafesztivált említették – nem lehet szállást kapni a városban.

– Minden megyeszékhelynek vannak neves szállói, amelyek a XIX. században épültek, majd állapotuk leromlott, de felújították azokat – mondta Móricz Tibor, az Avas szállót építető Multicasa Kft. ügyvezető igazgatója. Példaként a debreceni Aranybikát vagy a pécsi Nádort említette. Miskolcnak ilyen lehet majd az Avas szálló – tette hozzá.

Elmondta azt is: Budapesten 25 4-5 csillagos szálloda van, egyet biztos, hogy Miskolc is elbírna. Az európai turistáknak ugyanis megfizethető ez a színvonal, de Miskolcra nem tudnak jönni, mert nincs ilyen hely – vélekedett. A város és környékének adottságai, a kulturális programok vonzanák a turistákat, de nincs hol megszállniuk – tette hozzá. Egy ekkora városnak szüksége van magasabb színvonalú szállókra – vélekedett –, bár ott van a Palotaszálló, de ott fél évre előre nem lehet már helyet kapni.

Nincs szállás, nincs adat

Addig nem beszélhetünk idegenforgalomról, amíg nincs színvonalas szállodája Miskolcnak – hangsúlyozta Várkoly Péter, az Ikeron Rt. marketingvezetője ( a cég építi majd az Erzsébet fürdő helyére tervezett szállodát). Ő azt gondolja, hogy a kocsonyafesztiválra is dupla annyian eljöttek volna, ha lett volna megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshely. Klasszikus értelemben vett szállója ugyanis nincs Miskolcnak – fogalmazott.

Ezek szerint megéri Miskolcon szállodát építeni? Várkoly Péter válasza: egyértelműen megéri, hiszen akkor bele sem fogtak volna. Bár azt elismerte, hogy nem lehet felmérni az igényeket, hiszen most nincs ilyen szálló.

Az Ikeron Rt. nem csak a turistákra számít majd, hanem a nanotechnológia miatt városunkba érkező üzletemberekre, a wellnes iránt érdeklődőkre, illetve a konferencia turizmusra.

Van kereslet

Az egykori Aranycsillag szálló épülete Bruno Bigatton tulajdona. Ő azt mondta az olasz nagykövetnek (aki lapunk kérésére kereste föl, hogy közvetítsen az olasz üzletember és a város között), hogy nem éri meg neki felújítani az épületet, mert nem kifizetődő a városban szállodát üzemeltetni. Ezt az állítást Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere már akkor is cáfolta, mint mondta, többen érdeklődnek, akik a megyeszékhelyen szeretnének szállót építeni.

Mostani megkeresésünkkor is elmondta az alpolgármester: a Miskolc iránt lassan emelkedő kereslet, valamint a regionális együttműködés tervei indokolttá teszik, hogy legyen színvonalas szálláshely a városban. Hozzátette: fontos az idegenforgalmi ágazat fejlesztése, hiszen – ezt az alpolgármester is megerősítette – a nagyobb programoknál nem lehet szállást kapni Miskolcon. Jók a város adottságai, de nem tudnak konferenciákat ide szervezni, mert nincs erre hely – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek:

  • Szálloda épül a Népkertben?
    Úgy hallottam, hogy a Népkertben a temető melletti bitumenes pályákon szállodát építenének. Vajon igaz-ea hír? Ki akar ott építkezni? – kérdezte olvasónk.
  • Ahol 18 éve nem kapcsoltak villanyt
    Mint ismert Bruno Bigatton olasz üzletember több ingatlant vásárolt a 90-es évek elején Miskolcon, ezek közül egyik, az egykori Aranycsillag szálló épülete, ...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában