Helyi közélet

2008.03.13. 15:18

Magyarországon szabad a sajtó, de nem független

<p>Miskolc - A Riporterek Határok Nélkül (RHN) közzétette az országokat a szabad véleménynyilvánítás mértéke szerint rangsoroló összesítését. A listában Magyarország a tizenhetedik helyet kapta. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szabad-e-a-magyar-sajto/cn/boon-news-em_01-20080313-012546"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Szabad-e a magyar sajtó? </B></A></p>

A szabad sajtó napján aktuális a kérdés: valóban szabd-e a magyar szabad sajtó? A Riporterek Határok Nélkül (RHN) közzétette az országokat a szabad véleménynyilvánítás mértéke szerint rangsoroló összesítését. A listában Magyarország a tizenhetedik helyet kapta.
A szervezet immár a hatodik alkalommal adta ki a listát, amelyben ezúttal a világ 169 állama szerepel. A világ legszabadabb országai - legalábbis a sajtó szempontjából - megosztva Norvégia és Izland. Hazánk Ausztriát követi a tizenhetedik helyen, így ugyan tavalyhoz képest 7 helyet visszacsúsztunk, de megelőzzük többek között Kanadát, Németországot és Nagy-Britanniát. Az Egyesült Államok csak a negyvennyolcadik, Oroszország pedig csupán a száznegyvennegyedik helyet szerezte meg. (A Freedom Hause is készít ehhez hasonló felméréseket.)

Megkezdődött a harc

A szabad sajtó napján aktuális a kérdés: a szabad sajtó valóban szabad ?
A szakember szerint az ilyen és ehhez hasonló felméréseket óvatosan kell kezelni, inkább csak tájékoztató jellegűek. Hiszen nem tudjuk, hogy a felmérést végzők milyen módszerekkel dolgoztak, mennyire értettek a munkájukhoz. Szabó Márton, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének tanára osztotta meg véleményét olvasóinkkal.

Mint fogalmazott, a diktatúrához képest Magyarországon a sajtó valóban szabad. A sajtó azonban nem légüres térben lebeg, hanem politikai és gazdasági környezetben létezik. Magyarországon a ’90-es évek elején tekintettük legszabadabbnak a sajtót, mert jelentős szerepet tulajdonítottunk neki a rendszerváltásban és a nyilvánosságban. Ezt követően azonban megkezdődött a harc a médiában való megjelenésért, hiszen a sajtó hatalom. 

Ideológia

- Azt az egyszerű újságolvasó is tudja, hogy a különböző médiumoknak tulajdonosuk van. Nem mindegy, hogy ezek a tulajdonosok milyen politikai vagy gazdasági orientáltsággal rendelkeznek, és nem mindegy, hogy az illető médiumnál milyen politikai vagy ideológiai szemléletű újságírók dolgoznak - hívta föl a figyelmet a professzor. - Ebben az esetben már nem beszélhetünk független sajtóról.

 Él azonban az emberekben egy olyan ideológia, hogy létezik mindentől teljesen független szabad sajtó. Kérdés, hogy megteremthető-e ez egyáltalán. Magyarországon léteznek ilyen sajtóorgánumok, de nem ez a jellemző. Végezetül azt mondanám, hogy a mai magyar sajtó szabad, de nem független - összegzett Szabó Márton.

A szabadok

A legszabadabb sajtóval rendelkező országok toplistája

1. Izland
2. Norvégia
3. Észtország
4. Szlovákia
5. Belgium
6. Finnország
7. Svédország
8. Dánia
9. Írország
10. Portugália
.
.
17. Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában