Helyi közélet

2008.03.27. 14:11

Fürdők Völgye: letelt a határidő

<p>Miskolc – A Pagony Béta Kft. fő tulajdonosát, a Miskolcról elszármazott Tatár Györgyöt (nem azonos a DVTK volt focistájával) szerdán Lillafüreden kérdeztük a tapolcai strandról, azaz a Fürdők Völgye-projektről. Lesz? Nem lesz?</p>

Tatár György elmondta lapunknak: több oka van annak, hogy valószínűleg nem tudja teljesíteni azt, amit 2008. március 31-ére vállalt. Az egyik családi tragédia, és nemcsak a mérhetetlen fájdalom, amit fia elvesztése okozott – ifj. Tatár György volt az utasa annak a sportrepülőgépnek, amely tavaly augusztus 2-án lezuhant –, hanem mindaz, amit ez maga után vont. Fia résztulajdonosa volt a Pagony Bétának, amelyet akkor már több befektetőnek is felkínált az apa. A jogi viszonyok rendezése – az üzletrész átruházása – után megtalálta azt a vállalkozást, amely megvenné a céget, megvalósítaná a projektet.

Hogy miért nem maga Tatár György?

Hatmilliárd sok

Elmondta: amíg korábban 20-25 százalék önerőt kellett (volna) felmutatni, addig mostanra 50 százalékot kér a bank. Ennyit nem tud beletenni a projektbe, amely mintegy 12 milliárd forint értékű. Eddig egyébként mintegy 500 millió forintjába került az, hogy mindenképpen szerette volna megépíteni a fürdőkomplexumot.

Ha nem tudja teljesíteni a vállalást 31-ére – mondta lapunknak –, akkort azt fogja kérni a miskolci önkormányzattól, illetve a képviselő-testülettől, hogy négy hónap haladékot adjanak. Ennyi idő lenne az ideális a befektetőnek.

Kérdésünkre, hogy ő és a befektető eljönne-e arra az önkormányzati ülésre, amelyen kérését megvitatnák, azt felelte: természetesen igen.

A bank nem

A holland állampolgár Tatár György vezette családi cég nyerte el 2005-ben a jogot arra, hogy megépítse a Fürdők Völgye nevű strandkomplexumot Tapolcán. (Ők jelentkeztek, és a városvezetés bizalmat szavazott nekik.) A projekt csak nem haladt előre, ennek – Tatár szerint – az volt az oka, hogy nem rendelkezett ő (illetve az önkormányzat) a teljes területtel, nem kapott építési engedélyt, éppen arra a projektelemre, amit a bankok finanszíroztak volna. (A bevásárlóközpontról van szó.)

A város elállt, majd vissza

Tavaly áprilisban Miskolc elállt a Pagony Béta Kft.-vel a tapolcai fürdőkomplexum megépítésére kötött szerződéstől. Akkor megírtuk: vagy választott bíróság előtt folytatódik az ügy, vagy sikerül megegyezniük. Megegyeztek, az ellenzék tiltakozása mellett.

A júniusi közgyűlési ülésen a kormánypárti többség voksaival megszavazták azt az előterjesztést, amely arról szól, hogy az áprilisban felbontott szerződést a város új feltételekkel kösse meg a tapolcai Fürdők Völgye-projektre a Pagony Bétával.

Az önkormányzat jogi képviselője elmondta: a cég a közgyűlési ülés napján 191 ezer eurót és közel 30 millió forintot helyezett letétbe földhasználati díj fejében. Ez 2008-ig fedezetül szolgál, míg a beruházás el nem kezdődne – mondta. Szigorú határidők vannak az új szerződésben, közöttük az, hogy 2008 március végéig a cég felmutatja a 8 milliárd forintos banki garanciát, valamint a fővállalkozói szerződést.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában