Helyi közélet

2008.02.26. 08:53

Miért nem támogatják a feltalálókat?

<p>Miskolc - Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kapcsán olyan hangzatos igéretek hangzottak el, hogy soha nem látott fejlődésnek néz elébe az ország. - <STRONG>olvasói levél</STRONG></p>

Én, mint a folyadékdugattyús hőerőgép feltalálója nem látom az igéreten túlmenő, soha nem látott fejlesztési lehetőséget, mert nem találok egyetlen olyan pályázati témakört sem amely egy találmány fejlesztésére irányulhatna.
Tartok attól, hogy frissen bejegyzett találmányom elértéktelenedik az ország számára.

Ez a hőerőgép kezdetleges voltában vizsgálva is lehetőséget nyújt a hulladékhő és a geotermikus hő hasznosítására elektromos áram termelése formájában, amire eddig nem is volt megfelelő berendezés, de a tüzelőanyaggal előállított hőenergiát is jobb hatásfokkal tudja forgató nyomatékká ill. elektromos árammá alakítani mint a jelenlegi berendezések.
A magányos, ipari háttérrel vagy tőkével nem rendelkező feltalálónak támogatás hiányában nincs lehetősége a látványos fejlesztésre.
Tapasztalatom szerint bizonyos ellenszenv is uralkodik a feltalálóval szemben, mert mikor pld.-ul a MOL egyik illetékesénél próbáltam támogatás ügyében kilincselni telefonon keresztül, az végül is a telefon lecsapásával vetett véget a kérés kifejtésének. De a TIGÁZ- nál sem fogadtak úgymond szivélyesen.
A Kormány gazdasági tárcájánál is hasonló lehet a helyzet, ha a gazdaság fejlesztésének ezt a szegmensét szinte figyelembe sem veszi.
Ez a találmány nagyon is egybevág a környezetvédelemmel, mert kevesebb tüzelőanyagot kell felhasználni ezáltal az energiatermelésre.
Az üvegházi hatás kiküszöbölésenek propagandájára milliárdokat áldoznak az erre szakosodott szervezeteken keresztül is, de közvetlenül arra ami ténylegesen kedvező hatást eredményezne arra már nem jut ill. nem juttatnak pénzt, ha ez kérdésként merülne fel a Környezetvédelmi Minisztériumnál.
Egyébként a HFTA / Hőszivattyú Fejlesztési Terjesztési Alapítvány / felhatalmazást kapott közvetve arra, hogy a találmány fejlesztéséhez szükséges pézügyi alapot akár a lakosság adójának 1%- át kitevő, vagy egyéb felajánlás formájában gyüjtse össze és fordítsa tudományos és terjesztési feladatainak elvégzésére.
Adószáma: 18429323 - 1 - 05
Számlaszáma: 11734004 20434908
A tudományos megalapozás azért is szükséges, mert azoktól akik a támogatásra szánható pénzeket kezelik nem várható el, hogy a találmány hasznosságának elbírálásához- mint esetemben - a hőtan tudományában és a műszaki alkalmazás területén is kellő jártassággal rendelkezzenek.
Tehát a HFTA támogatása is hozhatna kezdeti eredményt, de a valódi megoldást a Kormány által is kiemelten kezelt támogatás megvalósulása jelenthetné.

Egyes országokban ipari kémek kutatnak az újdonságok után az előnyök megszerzése érdekében, mi meg még azt sem tudjuk hasznosítani ami készen adódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában