Helyi közélet

2007.12.31. 08:49

Tanulásban is rejlenek lehetőségek

<p>Tokaj - A kompetencia-alapú oktatás bevezetésének tapasztalatairól tanácskoztak a gimnáziumban.</p>

A Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium sikeres volt a HEFOP 3.1.3 pályázaton. A 2006-ban indított projekt tapasztalatairól és eredményeiről szakmai konferencián és sajtótájékoztatón számolt be a menedzsment december közepén. A konferenciára meghívták valamennyi partnerüket, akikkel a projekt során kerültek kapcsolatba vagy dolgoztak együtt. Az eseményen megjelentek a beiskolázási körzet általános iskoláinak igazgatói és tanárai, jelen voltak a szülők és diákok képviselői, érdeklődő pedagógusok. Mint azt Dr. Dankó József projektmenedzser megjegyezte, az innovációra mindig fogékony iskolavezetés rugalmasan tud alkalmazkodni a kor kihívásaihoz, ennek köszönhetően prosperáló intézményt, sokak által irigyelt „siker sulit” tudhat magáénak. - A fejlesztés látványos eredményeket hozott. Nem csoda, hogy ilyen adottságokkal bátran kezdeményeztük és indítottuk el az instruktív pedagógiai rendszerünk konstruktívvá alakítását, a módszertani megújulást, a kompetencia-alapú oktatásra történő áttérést – mondta Dankó József.

Újszerű tanulásszervezés

A „Felkészülés a kompetencia-alapú oktatásra” c. program keretén belül két vezető, és hat tanár végzett el egy több modulból álló, 120 órás tanfolyamot, ők a vezetőtanárok, akiknek beszámolójuk nagy érdeklődést váltott ki a konferencián. Valamennyi kompetenciaterület képviselője PowerPointos prezentáción mutatta be a másfél év alatt szerzett tapasztalatokat, az elért eredményeket. Mindannyian szóltak a csoportmunka népszerűségéről és előnyeiről, a kooperatív tanulásban rejlő lehetőségekről. A differenciált munkavégzés, az önálló információgyűjtés, az órák hatékonyságát és látványosságát fokozó IKT-eszközök alkalmazása, a széleskörűen felhasználható SDT (Sulinet Digitális Tudásbázis) teljesen újszerű tanulásszervezést jelent. Az új típusú tankönyvek, az életszerű és személyre szabott feladatok jelentős motiváló hatást fejtenek ki. Egyértelműen pozitív a fogadtatása az új tanulásszervezési módnak a diákok, szülők és tanárok körében egyaránt – hangzott el a tanácskozáson. A Heves Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója előadásában összegezte a bemeneti és kimenetei mérés eredményeit. Az igazgatónőt lenyűgözte az iskolában folytatott munka színvonala és eredményessége. Felajánlotta, hogy legyen a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az Észak-Magyarországi Régió referencia intézménye.

Film készült

Kedves színfoltja volt a konferencia zárásának a projektről készített kisfilm, amit két tanár készített a diákokkal közösen, az IKT felhasználásával. A nagy kreativitással készült alkotásban helyet kapott a diákhumor és bravúros technikai megoldások sokasága. Dr. Dankóné Patkó Kornélia igazgató a konferenciát összegző és záró beszédében hangsúlyozta a választott út helyességét, az eddigi eredmények biztató voltát. A konferenciára elkészült európai szintű tájékoztatóból minden érdeklődő megismerheti az intézményben folyó sikeres munka további részleteit, de tájékoztatást ad a www.tfg.hu weboldal is.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában