Helyi közélet

2007.12.11. 08:16

Négy pályázó három helyre

<p>Miskolc - Csütörtöki (zárt) ülésén dönt a miskolci közgyűlés három közművelődési intézmény vezetői posztjáról: a színidirektoréról, a Miskolci Galéria és az Ady művelődési ház igazgatójának személyéről. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miskolci-kozgyulesi-ules---2007-december-13-an/cn/boon-news-em_01-20071208-041454"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A decemberi közgyűlési ülés előterjesztései </B></A></p>

A galéria igazgatója  Dobrik István, és az Adyé, Kovácsné Ládi Katalin nyugdíjba megy, ezért kell gondoskodnia a városnak az utódról. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának, Halasi Imrének pedig szerződésben rögzített ciklusa jár le most.

Egyetlen pályázat

A színház vezetőjének posztjára egyetlen pályázat érkezett, a régi igazgatóé. Hogy más nem nyújtott be pályázatot, arról korábban maga Halasi Imre így nyilatkozott lapunknak: – Oda tódulnak a jelentkezők, ahol bizonytalanná válik a vezetés jövője. Ha vélhető, hogy maradni szeretne az igazgató, ott nemigen próbálkoznak. Példaként magamat említhetem. 6 évvel ezelôtt eszembe sem jutott, hogy Hegyi Árpád Jutocsa helyére aspiráljak, ha viszont akkor bejelenti, hogy elmegy, talán már abban az idôben is pályáztam volna. A Miskolci Galéria igazgatói posztjára is egyetlen pályázat érkezett: Bán András személyében, aki művészettörténész, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia tanszékének docense. Róla mondják, utódlásáról maga a leköszönő igazgató gondoskodott megfelelő szinten.

Még két nap

Az Ady művelődési ház vezetésére három pályázatot nyújtottak be, ebből kettőt fogadott el a közgyűlés szakbizottsága és a szakértő testület. Az egyiket Kolostori Gábor, a másikat Táboros Sándor jegyzi, mindketten közművelődési szakemberek.
A döntés jelenlegi fázisáról keveset tudni. A közgyűlési ülésig, a döntésig még két nap van, a döntnökök nem szívesen nyilatkoznak. Nem beszélt a kulturális bizottság döntéséről Horváth Ottóné bizottsági elnök, és a szakértő bizottság vezetője, (az Adys pályázatok kapcsán) Sajó Attila sem, ő egyébként annyit megjegyzett, a véleményezésnél szakmai szempontok játszottak szerepet. De nekik csak véleményezési joguk van, a döntés a testületé. Az Adyban dolgozók nevében dr. Sikter Péter, a közművelődési szakmai stáb vezetője úgy fogalmaz: ők bármelyik jelölttel képesek együtt dolgozni.

A bizottsági tag a pályázatokról

Borkúti Lászlót, a kulturális bizottság külső tagját kérdeztük. Ő maga mindegyik dolgozatot olvasta. Az Adys pályázatok kapcsán elmondta, mindkettő jó koncepciót dolgozott ki az intézmény vezetésére, mindkettőt elfogadta a bizottság. Bán András pályázatát rendkívül jónak tartja. Bár nem a városhoz köthető személyiség, de folyamatosan jelen van a galéria életében: tanácsadóként, kiállítások rendezőjeként, a Szépmesterségek Alapítvány tagjaként, egyetemi oktató jelene is jó előtörténetnek számít. „Ilyen komoly beosztásra nem lehet múlt nélkül pályázni”, magyarázta, mi lehet az oka, hogy nem száll vele ringbe a posztért senki.
Halasi Imre szakmai kvalitását ismeri a város, és azt is, hogy valószínűleg utoljára pályázik színházvezetésre, mondta Borkúti László. A közönség pedig azt beszéli, fűzte hozzá, hogy botrányoktól, igaz, nagy előadásoktól is mentes volt a Halasi-éra alatt a színház. Az igazgató pályázatában így fogalmaz: ahhoz kér a várostól támogatást, hogy azt folytathassa tovább, amit eddig csinált.


Jelöltek, pályázatok...

Halasi Imre maga ajánlotta fel, hogy rendelkezésünkre bocsátja pályázatát, melyben többek között azt is megfogalmazza, hogy tánctagozat létrehozását tervezi. Szeretne ugyanazokkal a vendéművészekkel együtt dolgozni, akikkel korábban is dolgozott. Mivel működése alatt a leglátogatottabb vidéki színház lett a miskolci, ez mindenképpen kötelezi. Négy év – azóta ő a miskolci szinház igazgatója – arra volt elég, jegyezte meg nekünk, hogy megalapozza a teátrum jövőjét. A most következő ciklusban a megkezdett munkát folytatná.
Bán András nem kívánt az ülésig nyilatkozni. Szerinte most a döntési folyamat zajlik, amelyben csak a szakértőknek van módja a mérlegelésre, elfogadják-e a pályázatot vagy sem.
Táboros Sándor és Kolostori Gábor ismertette programját.

Kolostori Gábor

Kolostori Gábor (művelődésszervező, a megyei pedagógiai intézet közművelődési intézményegység vezetője) két súlypontos tevékenységre utal pályázatában: az idegenforgalomra és a közművelődésre. Az elsőben a fejlesztés iránya a desztináció menedzsment – ez a módszer országos szinten is újdonság –, középpontjában a szolgáltatók összefogása áll. Eredményeképpen a minőségileg jobb szolgáltatás több turistát vonzhat. A közművelődés terén a helyi értékek megerősítését tűzi ki célul. Ennek eszköze a közösségfejlesztés, melyet alapos kutatómunka, értékfeltárás előz meg. A tartalmi részeken túl a formai részekkel is foglalkozik a pályázat. A minőségbiztosítás bevezetésével, a pályázatokon való résztvétel fontosságával.

Táboros Sándor

Táboros Sándor (történelem- népművelés szakos tanár, jelenleg kulturális menedzser a Művészetek Házában, előtte a Diósgyőri Rádiót szerkesztette) szintén két részre osztotta tanulmányát. Elsőként az alapfeladatok ellátását taglalja: nem csak teret adni a kisközösségeknek, hanem katalizátorként elősegíteni működésüket, fejlődésüket, kapcsolataik bővülését. Szeretné a fiatalabb korosztályokat is a házba csábítani. Pályázata másik részének fő gondolata a turisztikai célú látogatottság növelése gondosan megválasztott célcsoportokra bontott belföldi és külföldi marketing eszközök alkalmazásával, valamint turisztikai klaszter létrehozásával. Ezen felül vár kulturális célú látogatottságát növelné az új programokkal, a korábbi rendezvények országos méretűvé növelésével. Az anyagi hátteret többek között pályázatokból, a megnövekedett jegybevételből teremtené meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában