Helyi közélet

2007.12.21. 10:49

Lesz, aki veri a dobot, fújja a kürtöt

<p>Miskolc - Ha "ő csinálta volna" az egészségbiztosítás reformját, életkori határt húz. Herényi Károllyal beszélgettünk. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-egeszsegbiztositasi-torveny/cn/boon-news-em_01-20071218-125044"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az egészségbiztosítási törvény</B></A> [.pdf - 936KB]</p>

Nem tart a társadalmi feszültségek „kirobbanásától”, azt várja, hogy a hétfőn a parlamentben elfogadott egészségbiztosítási törvényről a köztársasági elnök alkotmánybírósági kontrollt kér, és aggódik amiatt, hogy erről a fontos kérdésről – az egészségügy átalakítása – csak felszínes politikai viták folytak, a lényeg elsikkad. Herényi Károllyal, az MDF országgyűlési frakciójának vezetőjével a fentiekről beszélgettünk, amikor Miskolcon az Inform Média Kft. vendége volt.

ÉKN: Mit gondol, az új törvényt még a köztársasági elnök, vagy az Alkotmánybíróság „elmeszelheti”?

Herényi Károly: Az államfő háromféleképpen cselekedhet: aláírja; normakontrollt kér, visszaküldi a Parlamentnek újratárgyalásra. Mi arra fogjuk kérni, használja ki a lehetőséget az alkotmányossági ellenőrzésre. Ami a törvényjavaslat hétfői megszavazását illeti, a papírforma érvényesült. Egyetlen ellenzéki képviselő sem szavazta meg, egyetlen kormányoldali képviselő sem szavazott ellene. Mindenki tökéletesen felkészítve állította harcba a csapatait.

ÉKN: A nagyarányú reformot jelentő törvény tehát megszavazva...

Herényi Károly: ...csakhogy senki sem tudja, mi lesz a következménye. Még az is lehet, hogy jó lesz. Bizonyára nem gyengeelméjűek állították össze a szöveget. Szóval egy vagy több biztosító – nem ezen múlik. Mind a két rendszer tud jól is működni, meg rosszul is. De kérdezem: ha az egyszereplős nem jól ment eddig, mitől fog a sokkal bonyolultabb? Ám a viták nem erről zajlottak, hanem hogy „ki a nemzetvesztő”...

ÉKN: El tudja, el tudná tehát fogadni a kormányoldal által szorgalmazott átalakítást?

Herényi Károly: Elvileg híve lennék a piaci szereplők és szempontok megjelenésének, mert azok legalább érdekeltek a hatékony működésben, abban, hogy egészségesebbek legyenek az emberek, hiszen a gyógyítás oldaláról az az „olcsóbb”. Ugyanakkor mégsem tudom támogatni, mert egy törvény csak akkor működhet hatékonyan, ha társadalmi konszenzuson alapszik. Ez ma nincs meg. Túl merész vállalkozás a kormányzat részéről, hogy az egész rendszert egyszerre alakítaná át. Ha én csinálom, inkább húzok egy életkori határt, hiszen míg a fiataloknál a megelőzésre lehet helyezni a hangsúlyt, addig az idősebbeknél már nyilván nem az a fontos.
Ezt meg lehetett volna csinálni – az egybiztosítós rendszerben is. Nem a biztosítókat kellene versenyeztetni, hanem a szolgáltatókat. Hogy a kórház azért, ami pénzt elkér, mit tud adni. Erősíteni az egynapos műtétek arányát, a fekvőbeteg-ellátásban megspórolható pénzt a járóbeteg-ellátásra fordítani, és így tovább.

ÉKN: Elképzelhetőnek tartja a politikai viták nyomán a társadalmi feszültség valamilyen „robbanását”?

Herényi Károly: Nem. Ezt a sztrájkot is „határidő nélkülinek” hirdették meg – egy napig tartott. A szakszervezeti mozgalom törekvése leértékelődik. Elégedetlenség van, de aktívan fellépni nem szeretnek az emberek. Karácsony előtt mindenki el van keseredve – a bevásárlóközpontokba mégse lehet beférni... Persze, egy szűk kör mindig lesz, aki veri a dobokat, fújja a kürtöket, aki azt gondolja, „minél rosszabb, annál jobb”.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában