Helyi közélet

2007.11.28. 21:27

"Nem most tört ki rajtunk az Alzheimer-kór!"

<p>Kazincbarcika - Az Összefogással Barcikáért Egyesület a kórházi demonstrációt támogató szervezetekkel együtt szerdán délután sajtótájékoztatót tartott a barcikai Egressy Béni Művelődési Központ klubtermében.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/kormanyprogram/cn/boon-news-em_01-20070423-011716"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Kormányprogram</B></A></p>

"Elsietett a döntés, mert hamarosan baromi nagy biznisz lesz az egészségügy". Rizner József elnök kifejtette véleményét a demonstráció miatt az önkormányzat vezetése részéről a szervezőket ért negatív kritikákról, a magyar kórházak mai szakmai befektetőiről, a városi kórház működésének további lehetőségeiről, a működtetés kapcsán Barcika költségvetésére gyakorolt hatásáról.

A sajtóból

Beszélt a civil szervezetek korlátozott megnyilvánulási lehetőségeiről. Nincs ugyanis elegendő saját pénz a tájékoztató anyagok megjelentetésére. A civil szervezetek számára a legfőbb fórum az önkormányzati bizottságokban való résztvétel. Országos átlagban azonban csak minden negyedik önkormányzat hív meg tanácskozási joggal civileket különböző bizottságokba, de a kiválasztás szempontjai rontanak ezen az arányon. A külső bizottsági tagok kiválasztásánál ugyanis a pártajánlás szempontja vezet. Az egyszerű önkormányzati képviselők jobbára csak a sajtóból nyerik értesüléseiket - hangoztatta.
A finanszírozás ellentmondásairól szólva Rizner József megjegyezte, hogy amíg az ózdi kórház 80 ezer embert lát el, a kazincbarcikai viszont 105 ezret. Ennek ellenére az ózdi szülészet ágyszáma 40, a barcikai 20, a belgyógyászati ágyak száma előbbiben 90, utóbbiban 70, a csecsemő és gyermekosztályiaké 40, illetve 20, a sebészeti ágyaknál 40-30 az arány az ózdiak javára. Egyenlő bánásmódot joggal várnak el a barcikai kórház vezetői a finanszírozásban. Felvetette az Összefogással elnöke a felelősség kérdését, megemlítette, hogy a mai döntéshozók, a mostani képviselő-testület 9 tagja 8-12 éve esztendeje tagja a testületnek. Minden alkalommal elfogadta a kórház munkájáról készült beszámolót a képviselő-testület. Kifogásolta, hogy petíciójukra még nem kaptak választ és elmaradtak az egyeztető megbeszélések is. Újra kellene gondolni a kórház működtetési jogának az átadását a testületnek. A demonstráció kiállás volt a lakosok egészségügyi ellátása mellett, ünneplésre meg azért volt ok, hogy olyan sokan részt vettek a rossz idő ellenére is a tüntetésen. Rizner József megfogalmazta kételyeit a magánbefektetőkkel, mert szerződések ugyan vannak, de a létszámot mindenütt drasztikusan csökkentik, a struktúra és a fejlesztés is sok kívánnivaló hagy maga után.
Dr. Trencsényi Erzsébet kórházigazgató főorvos azt fejtegette, hogy a korábbi kórházi rekonstrukció Barcikát érintette utoljára, ezért a betegek elpártoltak máshová. A jelenlegi kötöttségek mellett nem lehet biztosítani a magasabb színvonalú ellátást. Kaptunk segítséget önkormányzatunktól, de nem tudták megváltoztatni a Parlament játékszabályait. Nem minden menedzsment egyszerre lett buta, nem most tört ki rajtunk az Alzheimer-kór - jelentette ki. A magyar kórházak 62 milliárdos adósságot halmoztak fel, de az OEP-nél több mint 100 milliárd forint a megspórolt pénz - ezt már Rizner József tette hozzá. Valakik rettenetesen le akarták járatni a barcikai kórházat, hogy a lakosok se álljanak ki mellette.
Dr. Tóth Judit aneszteziológus a legtőkeerősebb befektető nyilatkozatát idézte, miszerint a létszám 40 százalékát szükséges elengedni. Ez Barcika esetében csak tovább növelné az amúgy is magas munkanélküliséget. Hiányolta, hogy nem készítettek összehasonlító elemzést, mely bebizonyítaná az egyedül üdvözítő privatizáció létjogosultságát. Elsietettnek nevezte a döntést, mert szerinte hamarosan baromi nagy biznisz lesz az egészségügy.
Vassné Erdei Erzsébet, a Kazincbarcikai Nagycsaládosok Egyesülete vezetője azt kérte, hogy ne a fejük felett döntsön a fiatal városvezetés. Tóth László, a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet, a Liga és az Üzemi Tanács képviseletében úgy foglalt állást, hogy nem hisz a tőke mindenható, csodatévő erejében, mivel az egyért nem fél kettőt akar, hanem legalább kettőt.

B. Gy.

Kapcsolódók:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában