Helyi közélet

2007.11.21. 19:51

Mérleget vontak a vasutassztrájk résztvevői

<p>Miskolc - Szerdán este még szinte minden vonat késik, az InterCity és a távolsági járatokra akár egy órát is kellett várni - a MÁV tájékoztatása szerint.A szakszervezetek elégedettek voltak , a MÁV több százmilliós veszteséggel számol.</p>

A vasutasok szerdán reggel hat órától sztrájkoltak egészen délig a 38 mellékvonal tervezett megszüntetése miatt. A beérkezett adatok szerint a vasutassztrájk alatt 41 személyszállító- és 6 tehervonat közlekedett a menetrend szerinti 1300 szerelvényből. A sztrájk ideje alatt 3883-an nem vették fel a munkát a több mint 11 ezer munkavállaló közül, tehát a részvételi arány 35 százalékos volt.

Déltől folyamatosan dolgoztak a menetrend helyreállításán, a regionális járatoknál átlagosan 20 perces volt a csúszás. A torlódások elkerülése érdekében a rövidebb távolságú járatokat a MÁV inkább nem indította el, helyette a minden állomáson megálló személyvonatok szállították az utasokat. 200 milliós bevételkiesést okozott a MÁV-nak csoportszinten a munkabeszüntetése  Heinczinger István a MÁV vezérigazgatója szerint. A vezérigazgatója szerint a tényleges veszteség ennél nagyobb, mert romlik a társaság megítélése.

A szakszervezet elégedett

Minden eddiginél egységesebben támogatták a MÁV dolgozói a szerda délelőtti munkabeszüntetési akciót - közölte a sztrájk befejezése után a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). Az akció ideje alatt nem voltak érdemi tárgyalások a követelésekről a kormány képviselőivel, annak ellenére, hogy a VSZ ezt szerette volna. Továbbra is fenntartják követeléseiket, hogy a bezárásra ítélt vasútvonalakat és a munkahelyeket hosszú távon biztosítsa a kormány.
Gaskó István, a Liga szakszervezetek és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke is sikeresnek tartja a sztrájkot és az elmúlt napok összes munkabeszüntetését, megmozdulását is. Szerinte több helyen 100 százalékos volt a munkabeszüntetés támogatottsága a vasúti dolgozók között.

Azt akarják, hogy a kormány, új ajánlatokkal álljon elő eddigi követeléseik kapcsán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában