Ítélet

2024.02.14. 12:45

Nem kell élete végéig börtönben maradnia a férfinak, aki megfojtotta az apját

Enyhítette a Debreceni Ítélőtábla szerdán a Miskolci Törvényszék által tavaly meghozott ítéletet.

Boon.hu

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett férfi egy lakásban élt fiával és annak élettársával. 2021 márciusában a délutáni órákban a vádlott édesapját egy tolókocsival tolva sétált az utcán, amikor összetalálkoztak egy társasággal, italoztak, beszélgettek, majd a vádlott bevásárolt, készpénzt vett fel és kiváltotta édesapja gyógyszereit. Este a társaság a vádlott lakásában szórakozott tovább, majd a vendégek távoztak.

Ekkor a vádlott és a sértett kettesben maradtak, a vádlott élettársa ugyanis nem tartózkodott otthon. A férfi levetkőztette édesapját, betette a fürdőkádba, majd száját és orrát befogta és addig szorította, míg a sértett megfulladt. A terhelt ezt követően átkiabált a szomszéd társasházba segítséget kérve.

Az elsőfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2023 júniusában a vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, hatályon kívül helyezésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Most a Debreceni Ítélőtábla a bűncselekmény minősítését helyesbítette. A különös kegyetlenséggel elkövetési mód megállapítását mellőzte, amely a kiszabott büntetés enyhítéséhez vezetett. A vádlott büntetését határozott ideig tartó, 18 év fegyházbüntetésre enyhítette, melyből feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában