Veszélyes hulladék

2023.11.24. 16:00

Otthon bontott szét kocsikat, megbüntetik érte

A Tiszaújvárosi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben.

Boon.hu

Autókat bontott szét otthon

Fotó: Czinege Melinda

A vád szerint a férfi 2022. őszén - pontosan meg nem határozható időben - a tartózkodási helyén, egy hejőszalontai lakóingatlan portáján a saját tulajdonát képező személygépkocsiból nyilvántartásba vétel és engedély nélkül kiszerelte az első és hátsó futóművet, majd a gépkocsit alkatrészként ismeretlen személynek értékesítette. 

Ezen túlmenően a férfi egy másik, évek óta üzemképtelen személygépkocsit ugyancsak nyilvántartásba vétel és engedély nélkül szétbontott olyan módon, hogy abból kiszerelte a motort, a sebességváltóművet, az ajtókat és a futóművet.

Tiltott tevékenység 

Mindkét gépkocsi bontása során veszélyes hulladéknak minősülő hulladék keletkezett, továbbá a bontások közvetlen helyszínén a talajba észtereket és egyéb segédanyagokat is tartalmazó kenőolaj maradvány került. A hulladékjegyzékről szóló 72/2013. (VIII. 27.) VM rendelet alapján szerint a hulladékká vált gépjármű teljes egészében veszélyes hulladéknak minősül. 

A vádlott a fenti cselekményeivel nyilvántartásba vétel és engedély nélkül veszélyes hulladékra nézve tiltott hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett. Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában