Állatkínzás

2023.10.16. 12:20

Kis híján halálra éheztette a juhait Borsodban egy férfi

Két telephelyen több mint két tucat állat éhezett és betegedett meg.

Boon.hu

Fotó: Baronb

Az Encsi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen állatkínzás vétsége miatt, aki az udvaron tartott juhokat nem látta el megfelelő takarmánnyal. 
A vádirat szerint a férfi egy borsodi kistelepülésen lévő két különböző ingatlanon juhokat tartott. 2020. áprilisától 2021. március közepéig terjedő időszakban az állatokat nem látta el megfelelő minőségű és mennyiségű takarmánnyal, melynek következtében lesoványodtak. Az egyik ingatlanon tartott 20 juh közül 14 állatnak nem volt ívóvize sem, amely kiszáradásukat okozhatta volna.

Maradandó károsodás 

A telephelyeken külön-külön 11, illetőleg 15 állat esetében a gyenge tápláltság miatt elhullást eredményező hiánybetegségek fellépésével lehetett számolni. A vádlott csak rövid időtartamban legeltette a juhokat, mélyalmon tartást alkalmazott az udvaron, szabadon, puha földön lévő állatok körmei ennek okán elégtelenül koptak, a túlnövés eredményeként pedig lábvég deformitás és maradandó sántaság alakult volna ki.  

A bánásmód egészében véve lehetőséget adott arra, hogy a juhok maradandó károsodását, vagy pusztulását idézze elő.  
Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben felfüggesztett fogház büntetést indítványozott.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában