Jogerős

2023.09.13. 14:16

Halálos balesetet okoztak a 37-esen: börtönre ítélték őket

Hat évvel ezelőtt történt a baleset, most született meg a jogerős ítélet.

Boon.hu

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa ítéletet hozott annak a két férfinak az ügyében, akik 2017-ben a 37. számú főúton halálos közúti balesetet okoztak - tudta meg a boon.hu.

Az elsőfokon eljárt Szerencsi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint 2017. július 5-én a délutáni órákban a 37. számú főúton haladt az I. rendű vádlott személygépkocsijával, előtte vele azonos irányban közlekedett a néhai sértett egy tehergépkocsival. Velük szemben, ellentétes irányból érkezett a II. rendű vádlott egy nyergesvontatóból és egy félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel.

A kamion gumiabroncsai, illetve fékrendszere rossz műszaki állapotban voltak, amelyek miatt a jármű nem megfelelően fékeződött, illetve balra mozdult el.

Sikertelen vészfékezés 

Az I. rendű vádlott a néhai sértett előzésébe kezdett, annak ellenére, hogy észlelte a szemből jövő II. rendű vádlottat, és azt, hogy a manőver biztonságos végrehajtásához nem áll rendelkezésre elegendő távolság. Mindezt a II. rendű vádlott is észlelte és vészfékezésbe kezdett, valamint jobbra kormányzott. Az I. rendű vádlott az előzést befejezve visszatért a menetirány szerinti forgalmi sávba, ekkor a sértett teherautója és a II. rendű vádlott által vezetett kamion mintegy 15 méterre volt egymástól és a vészfékezés – és fent részletezett műszaki hiányosságok – miatt a kamion balra sodródott, és a sértett teherautójának ütközött. Mindkét jármű a padkán lehaladva az úttest melletti füves-bokros részen állt meg. A sértett a baleset során elszenvedett sérülései miatt később elhunyt, míg a II. rendű vádlottnak 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Enyhítettek, eltiltottak 

A bíróság halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt mindkét vádlottat 1 év 6 hónap szabadságvesztésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, illetve a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. 

A Miskolci Törvényszék, mint másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet – a belső arányosságra, így a vádlottak cselekményben betöltött szerepére tekintettel - megváltoztatta: I. rendű vádlott esetében a járművezetéstől eltiltás tartamát 1 év 6 hónapra, II. rendű vádlott esetében mind a szabadságvesztés, mind a felfüggesztés tartamát 1 évre enyhítette, és utóbbival szemben 6 hónap, C kategóriára korlátozott járművezetéstől eltiltást szabott ki. 

A másodfokú bíróság további enyhítő körülményként értékelte a nagyfokú időmúlást, I. rendű vádlottnak a cselekményben betöltött kisebb fokú szerepét, a vádlottak rendezett életvitelét és balesetmentes közlekedési előéletét.

Az ítélet jogerős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában