Tűzesetek

2023.07.07. 18:00

Ennyien vesztették életüket idén lakástűzben Borsod-Abaúj-Zemplénben

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2023 első félévében 225 lakástűz keletkezett, 54-el kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában. A félév folyamán csaknem 3 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.

illusztráció

Fotó: Shutterstock

A legnagyobb tűz március 01-jén Tállyán volt, ahol egy családi házhoz épített kazánházban csaptak fel a lángok. A tüzet, amely a huszonöt négyzetméteres helyiséget teljes terjedelmében érintette, és a lakóház tetőszerkezetét is jelentős mértékben megrongálta, négy vízsugárral oltották el a szerencsi hivatásos tűzoltók. A munkálatok során az egységek két háztartási gázpalackot kihoztak az épületből, egyiket sem érte hőhatás. Az eset miatt az ingatlan lakhatatlanná vált.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben 4 ember vesztette életét és 21 szenvedett sérülést, a tavalyi év hasonló időszakának esetei 3 áldozatot és 11 sérültet követeltek.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 7 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület. 3 helyszínen szándékos tűzokozás gyanúja is felmerült.

A tűzzel érintett otthonok közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében 13-szor hívták a tűzoltókat, fele annyiszor, mint egy évvel korábban. Az egyik lakásban, ahol nem használtak szén-monoxid érzékelőt 3 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, haláleset nem történt - tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldaláról.

A legtöbbször a konyhában és a fürdőszobában jeleztek az érzékelők a megemelkedett szén-monoxid-szint miatt. A tűzoltók az érintett lakásokban kivétel nélkül kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni. A balesetek megelőzése érdekében célszerű minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. 

megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköz, vagy vízmelegítő közelében, a használati útmutatóban foglaltak szerint kell elhelyezni és figyelni kell a szavatossági idejére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában