Halált okozó testi sértés

2023.06.21. 13:14

Nőismerőse védelmében halálra vert egy férfit

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék a férfit, aki az ismerősével erőszakoskodó férfira támadt.

Boon.hu

Halálra verte a férfit (illusztráció)

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki a megállapított tényállás szerint 2022. augusztus 11-én a késő délutáni órákban – a közelben lakó hölgy ismerőse segélykiáltását hallva – bement annak ózdi házába. A házban ott volt egy részeg férfi, aki a nővek szemben erőszakosan viselkedett. Az érkező szomszéd az asszony segítségére sietett, a férfit elhúzta tőle és ütni, verni kezdte.  

A férfi a nőt kiküldte az ingatlanból, aki – látva azt, hogy a férfi az ellenállást nem tanúsító áldozatát többször fejen üti – átment a szomszédjához segítséget kérni. Visszaérkezésükkor a sértettet eszméletlen állapotban találták, a támadó férfi időközben elhagyta a helyszínt.

Súlyos sérülések 

A férfi az ütések következtében egyebek mellett koponya- és állcsonttörést, valamint két oldali sorozatbordatörést szenvedett. A sérülésekhez szövődményként két oldali tüdőgyulladás társult, melynek következtében néhány héttel később elhunyt. A sérülések és a halál beállta között közvetett oksági összefüggés állapítható meg. A sérülések közül néhány nyolc napon túli, közvetetten életveszélyes volt.

Lemondott a tárgyalásról 

A vádlott férfi az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság halált okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állva követte el a bűncselekményt, valamint figyelembe vette a testi épség elleni kriminális cselekmények elszaporodottságát. Enyhítő körülményként esett ugyanakkor latba az vádlott beismerő vallomása, az, hogy önként jelentkezett a rendőrségen, valamint a bántalmazás és a halál közötti közvetett és távoli oksági kapcsolat tényét is ilyenként értékelte a bíróság.  

Az ítélet nem jogerős, a fellebbezésre jogosultak három munkanapot fenntartottak jogorvoslati nyilatkozatuk megtételére. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában