Lebuktak!

2023.04.17. 14:05

Ismét lecsaptak az ártándi átkelőnél a határrendészekre a rendőrök - videóval!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság állománya is részt vett az újabb akcióban.

BOON

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság állománya is részt vett az újabb akcióban.

Forrás: Központi Nyomozó Főügyészség

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásában, újabb öt határrendész és két civil személy őrizetét rendelték el, tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vagyon visszaszerzés is cél

A megalapozott gyanú lényege szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el azzal, hogy az átkelőhelyen átutazóktól vesztegetési pénzt fogadtak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között elosztották.

Forrás: ugyeszseg.hu

Az ügyészség a 2023. március 7-én tartott bűnügyi akció után hétfőn 9 helyszínen újabb összehangolt eljárási cselekményeket folytat amelynek célja részben bizonyítási eszközök megszerzése, részben pedig vagyonelkobzás alá eső vagyon megtalálása és biztosítása.

Az összehangolt akcióban az ügyészség felkérésére részt vesz a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala, a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Hajdú-Bihar, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság állománya.

A nyomozó ügyészség hétfő hajnalban elrendelte 7 újabb elkövető őrizetét, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak, tudatták a boon-hu-val.

A nyomozás korábbi szakaszában gyanúsítottként kihallgatott személyek közül 2 fő bűnügyi felügyeletét és további 16 hivatalos személy letartóztatását rendelte el a bíróság, amely utóbbi kényszerintézkedést ügyészi indítványra újabb 3 hónappal hosszabbított meg a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa.

Forrás: ugyeszseg.hu

Háromszázan csaptak le rájuk

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában az ügyészség 2023. március 7-én, este, összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. A közel 300 rendőr és ügyész részvételével zajló bűnügyi akcióban – amelyben a rendőrség több szervezeti egysége is hatékonyan közreműködött – az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárási cselekményeket végrehajtva járult hozzá az eljárás sikeréhez.

A megalapozott gyanú lényege szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Forrás: ugyeszseg.hu

Az Ártánd, illetve Nagykereki Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó 17 határrendész 2022 áprilisát megelőzően megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Szemet hunytak felette

Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt.

A két-két szolgálatirányító parancsnok, illetve átkelőhely-ügyeletes közvetlenül nem fogadott el jogtalan előnyt, ők alárendeltjeiket a bűncselekmények elkövetésében azzal segítették, hogy őket a kívánságuknak megfelelően olyan sávokra osztották be, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére, továbbá elöljárói kötelességüket megszegve a tudomásukkal zajló korrupcióról nem tettek jelentést, azzal szemben nem léptek fel, amiért cserébe a vesztegetési pénzből részesedést kaptak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában