Lövöldözés

2023.04.04. 14:03

Magyarországi ámokfutások: Amikor hidegvérrel öltek

A miskolci ámokfutást tervező fiatal esete kapcsán sorra vettük, milyen esetek fordultak már elő Magyarországon, amikor az elképzelést sikerült is megvalósítaniuk a fiataloknak.

BOON

A soproni lőtéri kettős gyilkosság elkövetői a bíróság előtt

Forrás: Kisalföld

Magyarországon szerencsére nem gyakran történnek lövöldözések, fegyveres konfliktusok, amelyhez annak is köze lehet, hogy aránylag nehéz fegyvert beszerezni például az Egyesült Államok liberális fegyvertartási törvényeihez képest. Az pedig különösen ritka eset, hogy fiatalok vennének a kezükben a fegyvert és készülnének vérengzésre. Egy-két eset azért előfordult a modern kori magyar kriminalisztikában.

A pécsi ámokfutás

Az egyik legismertebb és a miskolci fiatalember terveivel, lelkiállapotával több ponton összecsengő úgy 2009-ben történt Pécsen. Gere Ákos gyógyszerészhallgató a Pécsi Tudományegyetem (PTE) biofizikai intézetében pisztollyal megölte egyik csoporttársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített. Az eljárás során feltárt adatok szerint Gere korábban szóváltásba került csoporttársaival, mivel ő rossz jegyet kapott, másokat pedig puskázással vádolt meg, melynek során kölcsönös fenyegetések hangzottak el.

A bíróság akkori megállapítása szerint Gere Ákos lelki problémák miatt 15 éves kora óta járt pszichológushoz, és hangulatjavító gyógyszereket is szedett. A visszahúzódó fiatalember nem tudott beilleszkedni a közösségbe, többször is panaszkodott édesanyjának, hogy nem jön ki jól a csoporttársaival. 2008-ban lett az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagja, 2009 tavaszán kapott engedélyt sportcélú maroklőfegyver tartására.

Gere Ákos a bíróság előtt
Forrás: MTI

Az ominózus napon a gyakorlati foglalkozásról kiment a mosdóba, majd fegyverrel a kezében tért vissza. Megölte egy 19 éves csoporttársát, míg egy másik hallgatót, az oktatót és a teremből távozva egy takarítónőt súlyosan megsebesített.

A törvényszék életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, feltételesen szabadlábra 30 év után kerülhet.

Az Anger réti mészárlás

Szintén nagy port vert fel, hogy 2012. áprilisában, hogy két fiatal végezett hidegvérrel két emberrel (miközben harmadik társuk kint figyelt), méghozzá a soproni lőtéren, ahol egyikük a lövészklub tagja volt. Végelbauer Roland 19 éves hidegségi, Táncos Attila 19 éves vámosszabadi és Márkus Tamás 18 éves csornai lakos osztálytársak voltak egy soproni technikumban. Korábban már elkövetettek bűncselekményeket, így fegyveres rablást is, a lőtéren pedig fegyvereket akartak beszerezni, hogy még komolyabb bűncselekményeket követhessenek el. Míg Márkus Tamás kint figyelt, addig Végelbauer Roland és Táncos Attila több lövéssel megsebezte előbb az Anger réti sporttelep 53 éves elnökét, majd egy váratlanul betoppanó férfit is, mindkettőjükkel kivégzésszerű fejlövéssel végeztek végül.

Két évvel később Végelbauert és Táncost 20-20, míg Márkust 13 évre ítélte a törvényszék.

130 lövöldözés idén az USA-ban

A CNN szerint a Gun Violence Archive (GVA) nemrégiben lesújtó adatokat közölt, ugyanis megerősítették, hogy 2023-ban legalább 130 tömeges lövöldözés történt az Egyesült Államokban, holott a tavalyi év hasonló időszakában ez a szám 100 volt. Mindez annak kapcsán került a hírek kereszttüzébe, hogy a közelmúltban lövöldözés történt a nashville-i Covenant keresztény magániskolában, amelynek következtében három tanuló és az iskola három dolgozója, köztük az iskola vezetője életét vesztette.

A 28 éves Audrey Hale korábban az intézmény diákja volt, illetve az is kiderült, hogy a templommal egybeépült iskolaépületbe egy oldalajtón keresztül jutott be, s már a földszinten tüzet nyitott, majd az emelet felé vette az irányt, mielőtt a rendőrök lelőtték volna. Az otthonában pedig búcsúüzenetet és az iskola részletes térképeit találták meg, amelyeken a támadó felvázolta a bűncselekmény végrehajtását.

A TEK is megszólalt

A hatóságok és a szülők szövetségének fontosságát hangsúlyozta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn. Hajdu János azt mondta, így lehetne kiszűrni azokat a fiatalokat, akik lövöldözésre készülnek. Hajdu János azt mondta, hogy az ilyen cselekményekre készülő fiatalok meglehetősen zárkózottak, akik a szobájukba húzódva akár egész hétvégén különböző internetes portálokon kommunikálnak. Ezek a gyerekek veszélyben vannak - hangsúlyozta. Problémáikat a rendvédelmi szervek egyedül nem tudják megoldani, ez a szülők, az iskola, a környezet együttes feladata. Velük kell a hatóságoknak partnerséget, védőhálót, jelzőrendszert kialakítani - tette hozzá. A főigazgató azt mondta, hogy szeretnék elérni a legtávolabbi falvakat is. Az ilyen deviáns fiatalokat meg kell próbálni helyes útra téríteni - hangoztatta, hozzátéve: a TEK csak végső esetben tud beavatkozni, amikor már büntetőeljárás lesz az ügy kimenetele.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában