Aljas indokból

2023.04.11. 15:09

Két fiatal verte agyon a monoki gátőrt

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék az emberölési ügyben.

ÉM

Addig verték az idős embert, amíg meg nem halt

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a két fiatalkorúnak az ügyében, akikkel szemben a 2021. szeptember 14. napján Monok határában elhunyt férfi megölése miatt indult büntetőeljárás. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak a Monok melletti horgásztónál végeztek alkalmi munkát. Napközben engedély nélkül magukhoz vették a gátőrként dolgozó férfi autóját és elindultak a tó melletti földúton, azonban nem követték az út vonalvezetését és a földút mellett található kukoricatáblára hajtottak, ahol a gépjármű elakadt.  

Amikor ezt az autó gazdája észlelte, közölte a két fiatallal, hogy az esetről be fog számolni a „főnöküknek”, illetve értesíti a rendőrséget is. Ezen a vádlottak felháborodtak, majd szóváltásuk tettlegességig fajult: ütötték-rúgták, illetve a helyszínen talált fahasábokkal ütlegelték a gátőrt, leginkább annak fejét.

Az erdőben rejtették el 

Miután a fiúk felhagytak a veréssel, a férfi felállt és elindult az úton, majd összetalálkozott egy autóval arra közlekedő személlyel, akit megkért, hogy vigye őt el, azonban ekkor a két fiatal is odaért, karon fogták a férfit és közölték a sofőrrel, hogy ittas, haladjon nyugodtan tovább, ők segítenek rajta. Az autó vezetője a gát végéhez hajtott, ahonnan értesítette a rendőröket.  

A férfi ismét elindult a főút felé gyalog, azonban a két támadó utánament, kirúgták a lábát, majd fadarabokkal a fejét és nyakát ütlegelték. 
A 77 éves férfi a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette. 

Egyikük kivette a férfit nadrágzsebéből az autó indítókulcsát, majd azt átadta társának. A fiúk hazaindultak, azonban a főútra érve észlelték a közeledő rendőröket és mentőket, ezért úgy döntöttek, hogy visszamennek a holttesthez és elrejtik az erdőben: Egy fa tövéhez húzták és faágakkal, levelekkel fedték el.

Súlyosbítana az ügyész 

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A törvényszék őket társtettesként, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, kifosztás bűntette és jármű önkényes elvétele bűntette miatt mondta ki bűnösnek és a rendiség sorrendjében 7 év 6 hónap, illetve 9 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 8, illetve 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Súlyosító körülményként értékelték a bűncselekmények többszörös halmazatát, az élet elleni bűntett többszörös minősültségét, a sértett idős korát, a társas elkövetést, valamint a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor a vádlottak bűnösséget beismerő nyilatkozata.

Az ítélettel szemben az ügyészség a kiszabott büntetés súlyosítása, a másodrendű vádlott és védője pedig annak enyhítése végett jelentett be fellebbezést, míg az első rendű vádlott és védője három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában