A múlt bűnesetei

2023.02.17. 19:00

Öt év börtön és vagyonelkobzás gyógyszerrejtegetésért Miskolcon

Új sorozatunk a múlt bűneseteiről – a két gyógyszerész mellett csendőralhadnagy és egy MÁV főintéző felesége is érintett volt a gaztettben.

BOON

Fotónk illusztráció

Fotó: Török János

A múlt bűneseteit felidéző sorozatunkban egy 1951-es bűntényt, illetve az azt lezáró bírósági ítéletet mutatjuk be. Ahogy a korabeli sajtó beszámolt róla: Felháborító bűntényt lepleztek le Miskolcon. Kiss Istvánné, született Ary Irén és Kiss István gyógyszerészek, Orbán József volt csendőralhadnagy és Szabó Sándorné MÁV főintéző felesége bűntársaik segítségével nagy értékű gyógyszereket rejtettek el, vontak ki a forgalomból.

Ahogy az Északmagyarország 1951. február 15-i számában beszámolt róla, Kissné Ary Irén a miskolci Oroszlán gyógyszertárban volt alkalmazott 1944-ben, amikor a gyógyszertár tulajdonosát deportálták, a fasiszta hatóságok pedig neki adták át a gyógyszertár vezetését.

Miskolcról is kitiltották

„Ez időtől kezdve nagy mennyiségű gyógyszert lopott össze. Többek között rengeteg sztreptomicint, penicillint, fájdalomcsillapítót, ópiumot, aszpirint és kalmopirint. A gyógyszerek egy részét férjével együtt lakásukon dugták el, másik részét Orbán József és Szabó Sándorné lakásán. Hatalmas értékű gyógyszert vontak el így a forgalomtól, habár tudták, hogy azokra a dolgozóknak nagy szükségük lett volna.

Most ítélkezett felettük a miskolci megyei bíróság, amely az eljárás lefolytatása után megállapította a gyógyszerrejtegetők bűnösségét. Kiss Istvánné Ary Irént öt évi börtönre és vagyonelkobzásra, Miskolc városból egy esztendőre való kitiltásra, dr. Kiss Istvánt egy évi börtönre, ezer forint pénzbüntetésre, Orbán Józsefet nyolc hónapi börtönre és kétszáz forint pénzbüntetésre, Szabó Sándornét három hónapi börtönre ítélték” – írja a lap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában