emberölés kísérlete

2021.10.20. 11:00

Molotov-koktélt dobott gyerekkori ismerőse házába

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosítást indítványoz.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki motorbenzinnel átitatott anyaggal akarta felgyújtani ismerőse házát.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a büntetett előéletű vádlott és a sértett gyerekkoruk óta jól ismerték egymást. 2018. május 10. napján a délutáni órákban összetalálkoztak egy élelmiszerüzletben, ahol nézeteltérés, majd vita alakult ki közöttük, amely tettlegességig fajult. A vádlott még aznap este – ittasan és nyugtató gyógyszer hatása alatti állapotban – megjelent a sértett családi házánál, ahol korábban már többször járt, ezáltal jól ismerte azt. Abban a tudatban, hogy a sértett, valamint édesanyja és annak 14 év alatti gyermeke is otthon tartózkodik, úgy határozott, hogy rájuk gyújtja a házat. Az udvaron álló melléképületben az ott tárolt, gépekhez használt üzemanyagok közül mintegy 3 deciliter motorbenzint töltött egy 1,5 literes műanyag flakonba. A palack nyílásába textilanyagot gyömöszölt, majd a lakóház egyik földszinti helyiségének ablakát terméskővel bedobva a kanócánál lángra lobbantott palackot az ablak nyílásán át a szobába hajította. A palack szűk átmérőjébe tömött rongydarab azonban csak kevéssé itatódott át benzinnel. A gyúlékony anyag felszívódásának hiányában a vádlott által gyújtott láng már a bedobás pillanatában elégtelen volt tűz előidézéséhez. A sértett észlelve a csörömpölést azonnal a függöny közelében lévő palackhoz sietett és összenyomta. Ezt követően kiszaladt a házból és kérdőre vonta a vádlottat, mire az fenyegetőzni kezdett és a következő kijelentést tette: – „Most megdöglesz, rátok gyújtom a házat!” Ezután nyomban rátámadt a sértettre, a kezében tartott fakaróval fejbe ütötte, repesztett és zúzódásos sérüléseket okozva neki.

A motorbenzin közismerten tűz- és robbanásveszélyes anyag. A vádlott által használt gyújtópalack elkészítésének és használatának módja alkalmas volt emberölés elkövetéséhez. Az a tény, hogy a kanóc meggyújtását követő kezdeti lángolás után a láng mechanikai okból – vagy huzat hatására – önmagától kialudt, a vádlott akaratától független, szándékával ellentétes eredmény.

A vádlott és védője a kísérlet alkalmatlanságára hivatkozással enyhébb minősítés megállapítása céljából, enyhítés érdekében fellebbezett – derül ki a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményéből.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádhatóság fellebbezésével azonosan a jóval a büntetési tétel középmértéke alatti tartamú fegyházbüntetés és a mellékbüntetés súlyosítását indítványozta. Álláspontja szerint a három emberi életet veszélyeztető, vétlen családtagok sérelmére is különösen kegyetlen módon elkövetett emberölés bűntettének kísérlete hosszabb tartamú fegyház kiszabását indokolja. A társadalom védelme érdekében nem tűrhető, hogy bárki vélt vagy valós sérelmét emberi életet támadó módon torolja meg.

Az ügyészségi és védelmi fellebbezések alapján másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/most-megdoglesz-ratok-gyujtom-a-hazat-kiabalta-nem-jogerosen-8-evet-kapott-5545574/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában