kettős emberölés

2021.10.28. 15:50

Harminc év a szikszói gyilkosságokért

Egész Szikszót megrázta tíz évvel ezelőtt az idős házaspár meggyilkolása, amellyel a volt polgárőr parancsnokot vádolták.

Tíz év után első fokú ítélet született a szikszói kettős emberölés ügyében. A Miskolci Törvényszék csütörtökön hozta meg ítéletét azzal a hatvan éves férfival szemben, akit azzal vádolnak, hogy 2011. áprilisában megölt egy idős szikszói házaspárt. A gyilkosság ügyében sokáig eredménytelen volt a nyomozás, a most elítélt Sz. Sándort csak 2018 decemberében gyanúsították meg a cselekménnyel.

A bíróság először is azt próbálta meg kideríteni, mikor történhetett az emberölés, hiszen élve utoljára április 17-én 18 óra körül látták őket, majd egy ismerősük április 18-án 11 órakor próbált bejutni hozzájuk (a kapu viszont a szokásukkal ellentétben nem volt bezárva), de nem találta meg őket. A gyilkosságra április 20-án derült fény. A szakértők szerint április 17-éről 18-ra virradóra érte a halál a 83 és 79 éves párt. A pár ismerhette gyilkosát, hiszen beengedte az udvarra, a tettes ezután a férfit és a nőt is megkötözte (utóbbit fojtogatta is), felső testükön ütötte, rúgta őket, s mindkét áldozatot valamilyen tompa, téglaszerű tárggyal üthette fejbe, mindketten koponyatöréseket szenvedtek. Az elkövetés eszköze nem került elő a portán, de a gyilkossággal vádolt férfi kertjében sem, bár családtagja tanúvallomása szerint ott két téglát elásott.

Ezt követően a vádlott a ház szobáit feltúrta, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy eltulajdonított-e onnan valamit. A kutatást befejezve a lakás ajtaját kulcsra zárta és elhagyta a helyszínt. A magukra hagyott sértettek a bántalmazás következtében, nem sokkal annak megtörténte után életüket vesztették. A vádlott a cselekmény másnapján külföldre utazott és csak a holttestek megtalálása utáni napon tért vissza Magyarországra.

A bíróság szerint a vádlott folyamatosan módosította vallomását, aszerint, milyen újabb bizonyítékokkal szembesítették. A kulcsbizonyíték az áldozatok megkötözéséhez használt zsineg volt, amelyen megtalálták a férfi DNS-ét. Először tagadta, hogy kötözőzsinórt adott volna az áldozatoknak, majd újabb magyarázatokat adott arra, hogyan került DNS-e a madzagra. A gyilkosság idejére nem volt alibije sem, családjának azt mondta, Miskolcra megy tárgyalásra, mobiltelefonja cellainformációi szerint azonban Szikszón tartózkodott. A bizonyítékok között kisebb súllyal figyelembe vették a poligráfos vizsgálat eredményét is, amely szerint több ponton igyekezett megtévesztő válaszokat adni a vádlott a cselekménnyel kapcsolatban. A bíróság vizsgálta a vádlott anyagi helyzetét, illetve azt a legendát is, amely szerint a házaspár nem sokkal korábban nagy összeget vett ki a bankból, hogy idősorthonba vonuljon, a pénz esetleg motivációt jelenthetett a gyilkosságra. A bankból ugyanakkor a valóságban 800 ezer forintot vettek ki egy rokonuk számára, haza nem vittek pénzt.

Az ügyészi vádtól eltérőn a törvényszék szerint nem volt megállapítható, hogy a vádlott nyereségvágyból követte volna el a bűncselekményt, mivel az eljárás során fel nem tárható, ismeretlen okból ment a sértetti ingatlanhoz és a helyszínen hagyott értékeket is, egyebek között a sértettek ékszereit, illetve 216 ezer forint készpénzt.

A bíróság vizsgálta, hogy a régi, vagy az új Büntető törvénykönyv a kedvezőbb a tettes számára, hiszen az elkövetéskor és az eljárás megindításakor is más jogszabályok voltak érvényben. Végül az újabb jogszabály szerint mondta ki ítéletét dr. Móri Katalin. A törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, illetve a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra, büntetésébe beleszámít a letartóztatásban töltött idő. A vádlottnak 43,3 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe a cselekmény többszörös minősültségét, az idős emberek áldozattá válási esélyének riasztó növekedését, a településen élők biztonságérzetének csökkenését és az élet elleni cselekmények elszaporodott voltát., valamint azt, hogy polgárőrként köztiszteletben álló személy volt.

Az ítélettel szemben a vádlott teljes körű fellebbezést jelentett be, szerinte szakmai hibák tömkelege idézte elő az ítéletet, meseszerűnek titulálta, ami vele történik. Szerinte az ügyészség csak feltételezéseket adott elő, bizonyíték nélkül. Az ügyészség három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat előterjesztésére. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tobb-tanu-cafolta-a-vadlotti-vedekezest-4749586/

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tagad-a-gyanusitott-4547636/

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/teglaval-leutotte-majd-megkotozte-es-a-faskamraban-hagyta-az-idos-hazaspart-4118556/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában