masszőrnős gyilkosság

2021.05.27. 11:30

Perújítás a tízéves gyilkosságban

A masszőrnős gyilkosságként elhíresült bűn­ügyet ismét tárgyalja a Miskolci Törvényszék.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Perújítást rendelt el a Debreceni Ítélőtábla annak a vádlottnak az ügyében, akit korábban emberölés miatt 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítéltek. A gyilkosság még 2011. augusztus 31-én történt egy miskolci szépségszalonban, az akkor 86 éves néni megöléséért egy ott dolgozó maszszőrnőt ítéltek el. A vádirat szerint a vádlott összetűzésbe került az idős sértettel, szóváltásuk bántalmazásba torkollt, végül a vádlott megfojtotta az asszonyt és testét egy zsákban rejtette el.

Ismertetéssel indult

A Miskolci Törvényszéken csütörtökön indult újra az ügy, a bíró először a korábbi ítéleteket ismertette. Miskolcon K. Mártát 2016. április 6-án mondta ki bűnösnek a Miskolci Törvényszék emberölésben, s 16 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, valamint 11,9 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítéletben az új büntetőkódexet vette alapul a bíró, aszerint ítélve, mire irányult a vádlott szándéka. Özv. K. Józsefné sértettet előbb puszta kézzel, lábbal bántalmazta a vádlott, utána eszközzel ölte meg, eszerint a gyilkossági szándék rövid idő alatt alakult ki, a cselekmény nem tartott tovább egy óránál, egy szünetben a hogyan továbbot gondolhatta végig az elkövető. A bíró a két büntetőkódexet vetette össze ítéletekor, és a régi szerinti különös kegyetlenséggel elkövetést állapította meg.

A bírósági szakaszba 2013- ban került az ügy, s 2014. július 3-án felmentő ítéletet hozott a bíróság, mert nem tudta kétségkívül megállapítani, ki gyilkolt, ezért bizonyíték hiányában mentette föl a terheltet. Fellebbezés nyomán ezt az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyzete, s új eljárásra utasította a törvényszéket. A 2015-ben indult, 2016-ban bűnösséget megállapító ítélet ellen ugyancsak fellebbeztek, az ítélőtábla ezt részben megváltoztatta, de csupán egy bűnjelet mellőzött és a bűnügyi költség összegét módosította. Az elítélt felülvizsgálati indítványát a Kúria végzésben elutasította.

A nő és védője perújítási indítványt tett az ítéletek, végzések ellen. Az asszony a nyomozás kezdetétől teljesen tagadott, bűnösségét soha nem ismerte el. Védekezését első fokon elismerte a bíróság, ezért mentették föl. A védelem meggyőződése szerint a megismételt eljárásban alapvető jelentőségű tényeket nem derítettek föl kellőképpen, súlyos eljárásbeli szabálysértéssel összefüggésben megalapozatlanul állapították meg a sértett halálának időpontját.

A problémák tisztázása érdekében új igazságügyi orvosszakértői véleményeket készíttetett az elítélt és védője, ennek konklúziója, hogy a sértett halála a 2011. szeptember elsején 11:20-kor kezdődött halottszemle kezdetéhez képest nem következhetett be 24 óránál hamarabb. A halál azelőtt valószínűleg 12- 16 órával, legfeljebb 24 órával állhatott be, a 12-24 órás időintervallum további 1-3 órával való bővítése nem indokolt.

Nem vették figyelembe

A szakvélemény szerint a sértett halála azelőtt legfeljebb 12-24 órával vagy 8-16 órával korábban következhetett be. Az ítéletkor nem vették figyelembe Minik Károly patológus szakértő 2011. októberi kórszövettani vizsgálatának leletét, ami tartalmazta, hogy a pajzsmirigy környékén, a nyelv területén a hám alatti izomzatban 24 órán belüli vérzés volt. Ez pedig objektív bizonyíték, ami megdönti a jogerős ítéletben a halál időpontjának ténymegállapítását. Más szakértők is elmondták, hogy boncoláskor nem állapítható meg a halál beálltának időpontja. Kérdéses volt, hogy az áldozat szája körül annak leragasztása miatt keletkezett sérülések élőben, vagy a halál után keletkeztek, és az derült ki, hogy élőben. A védő szerint az alapos gyanú is szinte megszűnik, vagy rendkívül meggyengül a nő ellen. A perben az egyik fő bizonyíték az volt, hogy a masszőrnő a gyilkosság délelőttjén hasonló nejlont és ragasztót vett egy áruházban, mint amibe a holttestet becsomagolták. A Debreceni Ítélőtábla 2021. február 25-én hozott végzésben rendelte el a perújítást.

Továbbra is tagad

Az első napon meghallgatták az elítélt asszonyt, aki továbbra is tagadta bűnösségét. Ezután felolvasták összes eddigi vallomását, amiben beszámolt az aznap történtekről. 2011. augusztus 31-én reggel bement a szalonba, kitakarított, majd kilenc óra körül lányát elkísérte egy tanfolyami beiratkozásra, cukrászdába ment, majd reggelit, ezután a már említett takarófóliát, ragasztószalagot, felmosófejet vásárolt, mert otthon festeni akart. Tizenegy óra után ért vissza, a szalonban találkozott fodrász kollégájával, ő pedig várta azt a nőt, aki délre ígérkezett masszázsra, de nem érkezett meg. Kolléganője délután egykor távozott, ő pedig három óra előtt.

Ezután cipőt vásárolt, majd lányával sétált a belvárosban, este hat-hét óra tájban ért haza, onnan pedig másnap reggelig nem ment sehová. Szeptember elsején reggel ismét bement volna a szalonba, de akkor már ott voltak a rendőrök. Vallomásaiban elmondta, neki nem tette szóvá az idős nő, hogy kifogásolta az általa kihelyezett táblát, amely a vádiratban szerepel mint a kettejük közötti végzetes vitát kiváltó ok. Egyébként is csak néhányszor találkoztak a néhány hónap alatt, mióta az épületben dolgozott. Augusztus 31-én reggel hallotta az idős nő hangját, aki beszélgetett szomszédjával arról, hogy valaki tojással dobálta meg a lépcsőház ajtaját. Elmondta, nem tudja, hogyan került az elemi szál az idős nő ruhájáról az övére, s azt sem, hogyan került a kozmetika függönyének zsinórja az áldozat hajába, mert oda nem, csak fodrászhoz járt a néni. A szalonban talált vérnyomról sem volt tudomása.

(A borítóképen: Ismét a Miskolci Törvényszék előtt van az ügy)

https://boon.hu/boon-szirena/gyilkossag-miskolc-belvarosaban-ujrajatszottak-az-esetet-2690584/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában