Halálos baleset

2021.02.08. 19:00

Három év a halálos baleset miatt

Maradt a kiszabott büntetése annak a fiatalembernek, aki még 2016-ban okozott halálos balesetet Sárospatakon.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és jármű önkényes elvétele miatt jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte másodfokon a Miskolci Törvényszék azt a fiatalembert, aki még 2016. október 7-ről 8-ra virradó éjszaka okozott halálos balesetet Sárospatakon. A vádlottat ugyanennyi időre a gépjármű vezetéstől és a közügyektől is eltiltotta a bíróság. A vádlott viszont a büntetés kitöltésének fele után szabadulhat feltételesen.

Első fokon a Szerencsi Járásbíróság hozott ítéletet az ügyben még 2019 júliusában. Akkor megállapították, hogy a vádlott és a néhai sértett barátok voltak, a cselekmény estéjén együtt szórakoztak, alkoholt fogyasztottak a sértett otthonában. A vádlott engedély nélkül magához vette a néhai sértett édesapjának tulajdonában álló autó slusszkulcsát, majd mindketten beültek a gépkocsiba, és elindultak Sárospatak belvárosa felé. Az autót a vádlott vezette, aki a megengedett sebesség kétszeresével, 90-95 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott, egy kanyarban elvesztette az uralmat az autó fölött és egy fának csapódtak. A sértett a helyszínen életét vesztette, a vádlott életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A Miskolci Törvényszéken tartott hétfői tárgyaláson az ügyész nem volt jelen, fölszólalt viszont a vádlott és a sértett ügyvédje. Előbbi szerint az elsőfokú eljárás központi témája a jármű önkényes elvétele volt a vita tárgya, s szerinte nem lehetett bizonyítani, ki is vette el valójában a kulcsot, a járművet pedig a sértett is mozgatta. Az autó pedig nem volt megfelelő műszaki állapotban. Szerinte nem arányos az eltelt idő és a büntetés mértéke sem, utóbbit a törvényi minimumra kellett volna szorítani, esetleg felfüggeszteni. A sértett védője szerint az elsőfokú bíróság alaposan mérlegelte az esetet, s megfelelő következtetéseket vont le. Megemlített két olyan ügyet is, amikor hasonló időtartamú, letöltendő szabadságvesztésre ítéltek elkövetőket, például a ceglédi gázolás vagy egy kecskeméti buszos gázolás ügyében. A vádlottnak ez három év, de a sértett családja élete végéig magán fogja viselni a történteket. A vádlott védője ellenpéldaként egy izsáki ittas gázolást hozott föl, amelyben a bíróság két évre ítélte a vádlottat, négy évre fölfüggesztve.

A Miskolci Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa kifejtette, az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a védő enyhítésért fellebbezett, utóbbi nem volt alapos, a bíróság helyes következtetést vont le a jármű önkényes elvétele kapcsán. A bíróság az időmúlás miatt nem látta lehetőségét a súlyosításnak, de az enyhítésre sem volt mód. Első fokon a törvényi minimum közelében állapították meg a büntetést, a három év helyes és arányos is. Lehetőség volt viszont arra, hogy a vádlott ne a büntetés kitöltésének kétharmada, hanem fele elteltével szabaduljon feltételesen.

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/harom-ev-a-sarospataki-halalos-baleset-miatt-3698816/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában