balesetek

2020.10.06. 07:00

Egy halálos, egy súlyos kerékpáros balesettel indult a hét

Miskolcon halálos baleset történt, Szuhakállóban a tűzoltók segítségére volt szükség.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Két komoly kerékpáros baleset történt 12 óra leforgása alatt megyénkben, és bár úgy tűnik, hogy mindkét esetnél hibáztak az autósok, azonban a kerékpárosok sem tartottak be minden szabályt, amit kellett volna.

Vasárnap este Miskolcon a megyei kórház autós bejáratához vezető Blaskovics László utca és a Szentpéteri kapu kereszteződésében történt halálos baleset. Egy kerékpáros a gyalogátkelővel közös kerékpársávon tekert keresztül, miközben a lámpa már sárgán villogott. Az elsődleges adatok szerint egy a Repülőtér irányából érkező autós a belső sávban elgázolta a kerékpárost. A kerékpár átcsapódott a külső sávba, ahol egy másik autóst is érintett a baleset. A kerékpáros a balesetben keletkezett sérülései miatt elhalálozott.

A vasárnap esti, miskolci halálos kerékpáros balesetet hétfőn kora reggel egy másik kétkerekű érintő eset követte, ezúttal Szuhakállón. Itt a kerékpárost úgy ütötte el az autó, hogy a férfi a jármű alá szorult, így a kazincbarcikai hivatásos tűzoltóknak kellett a helyszínre sietni, akik emelőpárna segítségével szabadították ki a sérültet a jármű alól és átadták őt a mentőknek.

A halálos esetnél a Miskolci Rendőrkapitányság szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket. Az biztos, hogy mivel a gyalogátkelőhellyel egybeépített kerékpársávon haladt át a kerékpáros, így nem kellett leszállnia, azonban így jóval gyorsabban haladt, mint egy gyalogos, amire nem biztos, hogy fel volt készülve az autós. Ugyanakkor a biciklis sötét ruházatot viselt, és sem fényvisszaverő, sem lámpa nem volt rajta. A szuhakállói esetnél az autós nem biztosította az elsőbbséget a kerékpárosnak, azonban itt valószínűleg ittas volt a kétkerekű vezetője.

Sötét ruhában, rossz látási viszonyok között ilyenkor már sokkal nehezebben észlelhetőek még lakott területen belül is a kerékpárosok és gyalogosok, hívja fel a figyelmet az esetek kapcsán Pitkó László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

– A hétvégén hat sérüléses baleset történt megyénkben, Felsőzsolcánál a vétlen autós vezetői engedély nélkül ittasan vezetett, Pálháza és Bózsva között egy kerékpárost kutyák zavartak meg, emiatt elesett, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, itt közlekedés körében elkövetett testi sértés miatt indítottunk eljárást. Az előző hétvégén több gyalogosgázolásunk volt. A máskor is elkövetett szabályszegések, figyelmetlenségek mellett a közlekedők nem veszik figyelembe, hogy esténként már korábban sötétedik, reggel később világosodik. Sokadszor hangsúlyozzuk: át kell térni az őszi közlekedési szokásokhoz, rosszabbak a látási viszonyok, a vizes útburkolat a fényt elnyeli, gyalogosoknak, kerékpárosoknak lakott területen kívül kötelező, azon belül ajánlott a fényvisszaverő mellény használata, éjjel, illetve korlátozott látási viszonyok mellett a világító berendezést használni kell! – hangsúlyozta az Északnak az alezredes.

Az autósok számára is volt jó tanácsa: a kijelölt gyalogátkelőhelyeket fokozott figyelemmel, mérsékelt sebességgel kell megközelíteni, számítva arra, hogy gyalogos közlekedés van. Arra is számítani kell, hogy sok gyalogátkelő mellett kerékpáros átvezetőket festettek fel, ahol a gyalogosoktól gyorsabb kerékpáros is közlekedhet. A vizes felületen hosszabb a fékút, sokan nem megfelelő profilmélységű gumiabroncsot használnak, amely miatt előállhat a vízen csúszás, amikor elúszik az autó.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában