átverés

2020.09.07. 11:30

A túl olcsóból lesz a drága

Virágzik a netes vásárlásoknál az átverés, megyénkben is vannak károsultak.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Míg korábban egyedi esetek voltak, mostanra egyre inkább elkövetői körök szakosodnak arra, hogy nem létező termékeket árulnak az interneten, és kérik előreutalással az árát vagy foglalót arra hivatkozva, hogy többen is érdeklődnek, és csak így lehet az övé a termék.

Több vásárlás, több lehúzás

Persze az utalás után a termék nem érkezik, az eladó pedig hamarosan elérhetetlenné válik. Az elkövetők előszeretettel időzítik a csalást hosszú hétvégére, így három-négy napjuk van, hogy előreutalásokat kérjenek, viszont a hétvége miatt tudnak arra hivatkozni, hogy csak ezt követően tudják postázni a terméket. Egy-egy ilyen hosszú hétvégén akár milliókat is tudnak kaszálni.

A koronavírus-járvány miatt nagyon megugrott az internetes vásárlások száma, így ezzel együtt az átverések is virágzanak.

Több olvasónk is jelezte, hogy ilyen átverés áldozata lett, így érdeklődtünk a megyei rendőr-főkapitányságon.

Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg folyamatban lévő ügyek a Miskolc Rend­őrkapitányságon vannak a megyében. (Megyénkben élő károsultjai lehetnek más megyében folyamatban lévő nyomozások kapcsán is.) Ennél az elkövetési módszernél nem feltétlenül egyszerű az elkövetőket megfogni, mert bár vannak esetek, amikor a saját folyószámlájára utaltatja a tettes a pénzt, és így hamar kinyomozható a kiléte – olyan is volt, amikor még az ATM kamerája is rögzítette az elkövetőt, amikor felvette az átveréssel szerzett összeget –, de az esetek nagyobb részében ennél sokkal körültekintőbbek.

Nem ritka, hogy hajléktalanok, nehéz helyzetben lévő emberek nevére nyitnak folyószámlát, illetve vásárolnak mobiltelefon-előfizetést, amelyet a csalásnál használnak, így bár azok tulajdonosa megtalálható, a tényleges elkövetők és a pénz nem. Azt ugyanis azonnal leürítik a számláról, vagy onnan egyenesen továbbutalják külföldi számlákra.

A rendőrség így mindenképpen a megelőzést javasolja, mint biztos módszert, hogy ne váljunk áldozatokká.

Ha egy keresett, egyébként drága terméket túl olcsón hirdetnek, már fel kell merülnie a gyanúnak, hogy nem valós. A túl olcsóból lesz a túl drága. De mindenképpen érdemes csak biztonságos, jól ismert, leellenőrizhető webáruházakból rendelni. Az is fontos, hogy előre ne utaljunk pénzt, az utánvétes vásárlást válasszuk, még ha ennek pluszköltsége is van. Lényeges az is, hogy netes vásárlások során a bankszámla-, illetve bankkártyaadatokat ne adjuk ki, mert ezzel visszaélhetnek!

Ezt is tartsuk szem előtt!

Ha hivatalos kereskedőktől vásárolunk, akkor is inkább minden vásárlás alkalmával vigyük fel a kártyaadatokat, de ne hagyjuk, hogy tárolja a cég. Használjuk a bankkártyánk helyett a hitelkártyát vagy virtuális számlát, így nem férhetnek hozzá a bankszámlánkhoz. Győződjünk meg róla, hogy az adatküldés védett legyen, a rendelésnek pedig legyen nyoma, mentsük a dokumentumokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában