metil-alkohol-mérgezés

2020.06.15. 14:00

Nincs felelőse a mérgezésnek

Nem sikerült kétségkívül bizonyítani a bűn­ügy két gyanúsítottjának bűnösségét.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Nincs felelőse a 2017. novemberi metil-alkohol-mérgezésnek, amelynek következtében négy ember, köztük egy család három tagja halt meg Dámócon és egy Lácacsékén. Többen kórházba kerültek. A nyomozást már tavaly tavasszal lezárták, és az ügyészség nem emelt vádat a két gyanúsított ellen, akik a mérgező alkoholt adták el a helyieknek. Az áldozatok hozzátartozói magánvádas eljárásban kereshették volna igazukat, de ügyvédre nem volt pénzük, így kicsúsztak a határidőből.

Nem tud belenyugodni

Setét Anita három családtagját, férjét, fiát és öccsét veszítette el közel három évvel ezelőtt. Nem érti, miért nem nyomoztak úgy, hogy a gyanúsítottakra lehetett volna bizonyítani, ők a hibásak az öt ember haláláért. Mint mondta, haldokló férje elárulta, hogy honnan volt a pálinka. Azt sem érti, hogy az azt eladó A. József miért adott pálinkát az ő 14 éves fiának, ráadásul hitelbe. Mint mondta, még egy hangfelvételük is volt arról, ahogy azt mondja neki, ne mondja el senkinek, milyen pálinkát adott neki. A fiú fél liter alkoholt kapott háromezer forintért. Akik ittak belőle, azt mondták, édes volt a szesz. Úgy tudja, a tragédia másnapján már a rendőrök nem találtak az alkoholból a gyanúsítottaknál.

A nő nem tud belenyugodni a történtekbe, hogy az árusok élik az életüket, nem kapnak semmilyen büntetést. Ügyvédre nem volt pénze, támogatás nem jutott el hozzá. Szerinte a falubeliek is úgy vélekednek, nem kellett volna a hatóságoknak így hagyni az ügyet. Hiányolta, hogy hazugságvizsgálóval nem kérdezték ki a gyanúsítottakat.

Lácacsékéről érkezett

Édesapja, Setét István szerint a méreg Lácacsékéről érkezett, de ott sem találtak már belőle a nyomozók, tudomása szerint ott pálinkafőző berendezés is volt. Ők is azt várták volna, hogy valamilyen ítélet szülessen az ügyben, de még a bíróságig sem jutott el az eset. Nem ezt várták, fia 20 évesen, unokája 14 évesen elment. Akik miatt történt a mérgezés, szabadlábon vannak, három hozzátartozója pedig a földben.

Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, széles körű tanúkihallgatás és adatgyűjtés folyt az ügyben, szakértői vélemények is készültek. Azért nem tudott vádat emelni az ügyészség, mert nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a gyanúsítottak sem tudták, hogy pálinkájuk metil-alkoholt tartalmaz. Kifejtette, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult az eljárás, amelynek két fajtája van. Az egyik, hogy az elkövető tisztában van tettének következményeivel, de bízik annak elmaradásában. A másik, hogy azért nem látja az esetleges halálos kimenetelt, mert nem elég körültekintő. Az ügyészség megállapítása szerint a gyanúsítottak nem tudták, hogy vevőik meghalhatnak. A bizonyítékok alapján nem lehetett kideríteni a metil-alkohol származási helyét, és azt sem, hogy a gyanúsítottak tudták-e, hogy a szesz az egészségre káros lehet. A gondatlanságból elkövetett ember­ölés vétségének büntetési tétele 1–5 év szabadságvesztés, azaz az ügy az utolsó érdemi nyomozati cselekménytől számított öt év múlva évül el. Ha ezen az időn belül kerül napvilágra valamilyen új adat, akkor még bíróság elé kerülhetnek a gyanúsítottak.

A. József, az egyik gyanúsított elmondta, a rendőröktől tudták meg, hogy mi történt, és hogy metil-alkohol volt esetleg a pálinkában, amit értékesítettek. Az eljárásban az derült ki, hogy ők ebben nem voltak bűnösök. Valóban illegálisan árulta az alkoholt, de már nem foglalkozik ilyesmivel. Azt a 10 liter pálinkát azért vette az ismerősétől, hogy továbbadja, de nem tudta, mi van benne. Most a Dunántúlon dolgozik egy építkezésen, örül, hogy elfelejtette a történteket.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Setét Anita nem tud belenyugodni hozzátartozói elvesztésébe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában