katasztrófavédelmi támogatás

2020.05.28. 15:00

Harmincegy megyei önkéntes tűzoltó-egyesület kaphat támogatást

Minden pályázó önkéntes tűzoltó-egyesület kap támogatást.

2019.11.21. Győr A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség 2019. évi pályázatán nyert szakfelszerelések, védőeszközök átadására kerül sor a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén működő önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek részére. A képen: Farkas István - Rajkai önkéntes tűzoltók tagja, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Csapó Balázs

Megyénkből harmincegy szervezet érintett a pozitív döntésben.

2020-ban ismét hétszázmillió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó-egyesületek és mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A hétszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kaptak, a fennmaradó hatszázmillió forint a tűzoltó-egyesületekhez kerül.

Növekedésben

Folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó-egyesületek száma, az idei évben már ötvenöt önkéntes tűzoltó-egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végéig további öt egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább emelkedett a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó-egyesületek száma is, idén több mint 93 százalékuk nyújtott be pályázatot.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő hatszázegy egyesület működési költségekre, eszközök beszerzésére, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.

A bíráló bizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így működési költségre, szertárépítésre és felújításra szóló támogatást kapnak az egyesületek. A pályázók ezek mellett védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át, valamint egyéb felszereléseket maguk szerezhetnek be.

Vizsgát is tehetnek

A pályázatnak köszönhetően tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára is lehetőségük lesz az önkéntes tűzoltóknak, az önkéntes gépjárművezetők pedig megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére feljogosító pályaalkalmassági vizsgát tehetnek.

Megyénkből harmincegy szervezet pályázott és nyert támogatást, 177 ezer és másfél millió forint közötti összegekre. Három a miskolci, egy a szerencsi, tizenhat a sátor­aljaújhelyi, három az encsi, kettő az ózdi, egy-egy a kazincbarcikai és mezőkövesdi és négy a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában