tragédia

2020.03.07. 11:30

„Előbb-utóbb megtalálja valaki”

A helyi lakosok szinte minden nap beszélnek az esetről, a város 90 százalékát felháborítja az elsőfokú ítélet.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Az a tragikus éjszaka hosszú időre rátelepedett Borsodnádasd mindennapjaira. A 17 éves Csenge brutális meggyilkolása országos szinten is a figyelem középpontjába irányította a települést. Akkor, és most is. Most, amikor kiderült, hogy a gyilkossággal gyanúsított B. Roland első fokon négy évet kapott, de a bíróság vele szemben házi őrizetet sem rendelt el, oda mehet, ahová csak akar.

Valami nem kerek

Szürke, esős, péntek a településen. Az emberek egykedvűen teszik a mindennapi dolgukat, de nem múlik el úgy egy nap, hogy ne beszélnének az eseményekről. Ki-ki a saját vérmérséklete szerint. Egy biztos: a városban nem él olyan, akit ne érintett volna meg a brutális gyilkosság.

– Néhány napja nem térek magamhoz. Ez nagyon kevés. Ennyit ér egy ember élete? Az emberölés után két és fél évvel egyszerűen kisétál a börtönből? – tette fel magának a kérdést egy neve elhallgatását kérő helyi nő, aki éppen a buszmegállóban várakozott. – Mélyen érint az egész eset, hiszen ismerem a családot, nagyon rendes emberek. Csenge egy tünemény volt, tele életkedvvel, tervekkel. Nekem ebben a történetben valami nem kerek: ha a fiú elismerte, hogy ő dobta bele a vízaknába, akkor ő gyilkos, hiszen a lány ekkor még élt. A többi tettét viszont tagadta. Akkor ki vonszolta oda, ki vetkőztette le? Ebben az esetben kell lenni egy eddig ismeretlen harmadik személynek is. Nem tudom… Az édesanyját viszont nagyon féltem, nem tudom, hogy fog tudni kijönni ebből a helyzetből.

Nyomasztó helyszín

Csenge édesapja is összetört, amin természetesen egyáltalán nem lehet csodálkozni. A fájdalom az elmúlt két és fél évben mákszemnyit sem csökkent, az elsőfokú ítélethirdetés pedig ismét feltépte a sebeket. A férfi mostanában többször is megfordult a telepi presszóban, ahol igyekszik kibeszélni magát. Talán így valamelyest idővel enyhülhet a fájdalma.

Alig száz méterre innen, a templomhoz vezető lépcső tetejéről jobbra pillantva azonnal észre lehet venni a helyszínt. Azt a vízaknát, amibe 2017 szeptemberében Roland fejjel lefelé beledobta az eszméletlen Csengét. A lány halálát fulladás okozta. Most már fedéllel zárt, virág borítja az aknát, amely az események ismertében ugyancsak nyomasztólag hat az emberre.

Nem látták Nádasdon

– Kétféle ember van mostanság Borsodnádasdon. A nagyobb része egyértelműen elítéli ezt a cselekedetet, de akadnak olyanok is, akik próbálnak valamilyen fogódzót keresni a fiú mellett – osztotta meg a városban uralkodó hangulatot Vincze László. – Utóbbiak inkább rokonok, barátok, hozzátartozók, szomszédok. – Az viszont biztos, hogy a város kilencven százaléka meglepődött, amikor a tévében láttuk, hogy a bírónő milyen ítéletet hozott. Valószínűleg én vagy a feleségem is hasonlóan reagálna rá, mint azt Csenge édesanyja tette. Nem tudom, hogy ezt hogy lehet feldolgozni.

Volt olyan borsodnádasdi, aki indulatosan csak annyit mondott: „teljesen mindegy, hogy a fiú hol rejtőzködik, előbb-utóbb úgyis megtalálja valaki. Nem lesz, nem is lehet normális élete.”

Egyébként ezzel kapcsolatban is ellentmondásos információk terjednek a városban: van, aki úgy tudja, hogy Roland Budapesten tartózkodik, mások szerint szabolcsi rokonok fogadták be. Egy biztos: Borsodnádasdon nem látták, mióta elengedték az előzetesből.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen az a vízakna látható, ahol Csenge halálát lelte. A virág jelzi, nem felejtik el…)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában