vádemelés

2020.03.03. 20:00

Börtön helyett kezeltetnék az asszonyverőt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 81 éves férfi ellen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt. A férfi baltával verte, majd fel akarta robbantani a feleségét, de nem büntethető!

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Faaprítás helyett az asszonyra támadt

A vád szerint a vádlott 48 éve házas, feleségével 2007 szeptemberétől Parasznyán laktak egy családi házban. A vádlott rendszeresen italozott, és feleségét többször azzal gyanúsította, hogy meglopja, az életére tör, ezért folyamatos lelki terrorban tartotta.

2018. november elején két PB gázpalackot vásárolt azzal a céllal, hogy felrobbantja a házukat. A hónap közepén egy este a saját lakrészébe ment, magához vett egy 59 centiméter hosszúságú fém széklábat, hogy azzal megöli a feleségét. Bement annak szobájába, és elkérte tőle a kisbaltát faaprítás indokával. Amikor a felesége átadta neki, a balta fokával erőteljes ütést mért a fejére, majd a megszédült asszonyt tovább ütötte a baltával. Amikor az megfogta az eszközt, elővette a vasrudat, és azzal a felesége kezére ütött, ami eltört. A földre került nőt még többször megütötte azzal a kijelentéssel, hogy „most meghalsz!”

Gázpalackot vitt a szobába

A vádlott, amikor abbahagyta a bántalmazást, úgy gondolta, hogy a felesége meg fog halni, ezért öngyilkossági szándékkal gyógyszereket keresett. Majd a feleség lakrészébe vitte a két PB gázpalackot, és megnyitotta azokat. Ezután kiment a házból és elrejtőzött az udvaron.

A palackokból kiáramló gáz a kandallóban égő tűz miatt belobbant, és a lángok átterjedtek a szoba berendezési tárgyaira. A sértett azonban a vádlott tudtán kívül elmenekült az ingatlanból, és egy szomszédjától kért segítséget.

A tűz következtében az ingatlanban az ingóságok megsemmisülésével együtt mintegy 10 millió forint értékű kár keletkezett, a sértett lakrésze lakhatatlanná vált. A tüzet a kiérkező tűzoltók fékezték meg.

Kóros elmeállapot

A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló testi sérüléseket szenvedett el, de életveszélyes sérülések bekövetkezésének a lehetősége is fennállt. A vádlott azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért az ügyészség felmentésére tett indítványt, egyidejű kényszergyógykezelésének elrendelésével.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában