bepillantás a munkába

2020.02.06. 14:30

Nyílt napot tartottak a leendő rendőrpalántáknak

A rendőri munka rejtelmeivel ismerkedhettek meg a szentpális diákok.

Bájer Máté

Bemutató a nyílt napon

Fotó: Ádám János

A rendőrkapitányság épületében szervezett eseményen a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai vettek részt. A nyílt napon a rendőri pálya iránt érdeklődő tanulók megismerhették a rendőrség szervezeti felépítését, valamint az egyes szervezeti egységek működését és feladatait. Tájékoztatást kaptak a rendészeti szakközépiskola felvételi eljárásáról, valamint azokról a személyi, egészségügyi, pszichikai és fizikai feltételekről is, amelyek a jelentkezéshez szükségesek. A tanulók ezenkívül megtekinthették a rendőrségen rendszeresített fegyvereket, felszereléseket, a rendőrségi járműveket, valamint bepillantást nyerhettek egy valódi bűnügyi technikus munkájába is.

Varga Rudolf főhadnagy, sajtóreferens szerint a diákok komplex felvilágosítást kaptak a rendőri munkáról.

– A rendőrség felépítéséről beszéltek az előadók, majd bemutatták a csapatszolgálati eszközöket. A diákok tájékoztatást kaptak a rendőrség bűnmegelőzési és baleset-­megelőzési feladatairól is.

Kötelező a jogosítvány

A rendészeti szakközépiskolába jelentkezési feltétel az érettségi, a pszichológiai és egészségügyi vizsgálatok, valamint a fizikai felmérő. A leendő rendőrök számára kötelező a jogosítvány megszerzése is, de ez nem kötelező elvárás a felvételinél: a tanfolyam – akár az iskola támogatásával – a képzési idő alatt is elvégezhető. Azt is megtudhattuk, hogy tavaly már két ilyen nyílt napot tartottak. Idén 17 kíváncsi diák ült az előadóban.

– Alapból rendészetire akartam jelentkezni, csak nem vettek volna fel, így máshol kezdtem a középiskolát – mesélte Vass Cintia, aki továbbra sem mondott le a tervéről. – Szeretnék a rendészetin továbbtanulni érettségi után. Ebben a nyílt nap is megerősített: legjobban a járőrözés érdekel. Nyomozóként nem igazán tudom magam elképzelni, a bűnügyi része sem érdekel a dolognak, inkább kutyás vagy lovas rendőr szeretnék lenni.

A nyílt napon Kolozsvári István Márton mutatta be a felszereléseket: az egyik tanuló a bevetéseken használt testpáncélt is magára ölthette. Kovács Adéltól hasznos információkat kaptak a diákok a rendészetiről és a felvételivel kapcsolatban, míg Bényi Attila a helyszínelők munkájáról beszélt átfogóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában