Miskolc

2019.12.29. 13:00

Kiadták és végrehajtották az „elfogadóparancsot”

Prevenciós programot tartottak a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai az autista gyermekeknek (is).

Novák Krisztina

Megmutatták, milyen izgalmas tud lenni a rendőrök munkája

Fotó: Ádám János

A Bükk Bevetési Alegység munkatársai egy szervezett, komplex prevenciós program részeként bemutatót tartottak Miskolcon, ennek részeként végrehajtották az úgynevezett Elfogadóparancsot a Rónai Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolában működő Éltes Mátyás Általános Iskola autistákat fejlesztő tagintézményének tanulói előtt. A történtekről korábban már beszámolt lapunk, most nézzük, pontosan mi is történt.

Érző szívű rendőrök

– A testület társadalmi felelősségvállalásának keretében szeretné ráirányítani a figyelmet a hátránnyal élők elfogadásának fontosságára – tudtuk meg Dobi Tamás rendőr századostól, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. – Az Elfogadóparancs egyetlen markáns üzenete: ha elfogadsz, akkor téged is elfogadnak. Továbbá szeretnénk megmutatni azt is, hogy az időnként nagyon kemény és embert próbáló munkát végző rendőrök is érző szívvel tekintenek a társadalmi csoportok különböző rétegei felé, így a program célcsoportja, az autisták felé is – mondta a százados.

– A család- és gyermekjóléti szolgáltatás szakfeladatunknak fontos részét képezi a prevenciós tevékenység – tájékoztatott Gúr Péter Attila, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény igazgatója, aki munkatársaival együtt szintén ott volt a rendezvényen. – A programnak a megelőzés a célja, ezért is csatlakoztunk a rendőrséghez ebben a programban. Igyekszünk fokozottan figyelni azokra a csoportokra, amelyek valamilyen szinten az átlag társadalomhoz képest hátrányban vannak. Bár ebben az esetben egy integrált iskoláról beszélünk, az autista gyerekeken kívül normál diákok is résztvevői voltak a programnak.

Egyedül maradnak

– A kapcsolódás fő célja mégis az – folytatta az igazgató –, hogy épp januárban indítunk egy úgynevezett szülőcsoportot az autista gyerekek és szüleik számára. Ugyanis sokszor azt tapasztaljuk, hogy az érintett gyermek bejár az iskolába, szakemberek foglalkoznak és dolgoznak vele, viszont a szülők nagyon sokszor egyedül vannak a problémáikkal. Egy ilyen gyermek nevelése pedig a mindennapokban sokkal speciálisabb és sokkal nagyobb terhet tesz a szülőkre. A szülőcsoport hasonló problémákkal rendelkező szülőkből áll, akik szakember irányításával közösen próbálnak beszélgetni és bizonyos helyzetekre problémamegoldási lehetőségeket találni. Ez egyébként több területen is működik az intézményünkben, de jelen esetben adta magát a lehetőség. Egyrészt, mert mondhatni napi szinten együttműködünk az iskolával, másrészt pedig a telephelyünk is csak néhány lépésre van innen.

Úgy gondoltuk, hogy az Elfogadóparancs kiváló bevezető programja lehet a szülőcsoportunknak. Reméljük, hogy a gyerekek számára is érdekes és élvezetes volt, ráadásul azon túl, hogy megnézték a bemutatót, lehetőségük nyílt arra is, hogy a jelen lévő rendőrökkel is beszélhettek. Egyébként egy ilyen program nagyon nagy felelősség, hiszen fontos, hogy az élményt a gyermekek helyesen dolgozzák fel, és nehogy az ellenkezőjét érjük el. Éppen ezért fontos, hogy a szakpedagógusok a rendezvény után, a tantermekben alaposan átbeszéljék a látottakat és hallottakat a diákokkal. Nagyon fontosnak tartom, hogy a hasonló szakmák nyissanak, és pontosan megfogalmazzák a célt, mint ahogyan a rendőrség is szeretné a társadalmi nyitottságát erősíteni – mondta a MESZEGYI igazgatója.

A gyerekek nagyon élvezték, hogy bepillantást nyerhettek a rendőrség izgalmas és persze veszélyes munkájába, akik a bemutatón hangos fegyverropogás kíséretében hatástalanítottak pillanatok alatt egy felfegyverzett „bűn­elkövetőt”. Később közelről is megtekinthették a rendőrök védőfelszerelését és a fegyvereiket is, szigorúan „rendőri kísérettel”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában