Kék hírek

2019.11.07. 08:30

Több mint százmilliót szerzett a gyémántfokozatú csaló

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy 34 éves nő ellen jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, nagyobb kárt okozó csalás bűntette, kisebb kárt okozó csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Horváth Imre

Illusztráció

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A vádlott egy budapesti székhelyű, kozmetikai és étrendkiegészítő termékek forgalmazásával foglalkozó gazdasági társaság gyémántfokozatú üzletkötője volt. Feladata volt a Magyarországon forgalmazott termékek értékesítése a fogyasztók számára. Ezen tevékenysége keretében a gyártó cég logóját felhasználva, Miskolcon és az ország területén több személyt – köztük külföldön élőket is – megtévesztett.

Azt javasolta a sértetteknek, hogy különböző termékek csomagjait rendeljék meg az Amerikai Egyesült Államokból, amelyeket vámkezelik Magyarországon, majd pedig állítása szerint ezeket a csomagokat ő Lengyelországban biztos vevőkörnek magasabb áron értékesíti jelentős nyereséggel. Állította továbbá, hogy amennyiben a megrendelő legalább három csomagot kifizet, abban az esetben ingyen egy bónusz csomagot fog kapni, amelyet ugyancsak nyereséggel fog továbbértékesíteni. Ekként mind a vádlott, mind a megrendelő plusz bevételhez jut.

Nem volt jogosult

A sértetteknek bankszámlaszámot adott meg, ide utalhatták a megrendelések ellenértékét, amelyet visszaigazolt, készpénzes pénzátvételkor pedig átvételi elismervényt állított ki ismét a terméket forgalmazó cég logóját jogtalanul használva, és ezzel is megtévesztve a befektetőket.

A vádlott a közte és a gazdasági társaság között fennálló jogviszony alapján nem volt jogosult az USA-ból termékeket behozni továbbértékesítési célzattal. Az általa kiadott elismervényeken szereplő termékcsomagokra ténylegesen nem adott le megrendelést.

A vádlott ily módon 2014-2016. évben 19 magánszemélytől, összesen 133.122.000,- Ft összeget vett át befektetés ígéretével, azonban azt saját céljaira fordította, és a pénzátvételt követően a megrendelők számára elérhetetlenné vált. A pénzből mindösszesen 1.636.000,- Ft-ot fizetett vissza.

Próbaidő alatt követte el

Az ügyészség a korábban is csalás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és annak próbaideje alatt álló vádlottal szemben börtönbüntetést és mellékbüntetésként közügyektől eltiltást indítványozott, valamint indítványt tett a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeknek a büntetőeljárás keretében történő elbírálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában