Sátoraljaújhely

2019.10.21. 17:30

Egy parkban a padon segítette világra a kisfiút

Jókor volt jó helyen a mentőápoló, aki életet mentett és segített a világra.

Forrás: shutterstock

Néhány napja nem akárhogy indult Ungvári Szilveszter, sátoraljaújhelyi mentőápoló reggele: egy parkban, padon segített világra egy kisfiút. Mint meséli, hajnali 4.40-kor éppen munkába menet hallotta a házaspár segítségkérő kiabálását. Oda sietett, és kiderült, hogy Kisvárdára indultak, mert ott szült volna a nő, de mivel úgy tűnt nem érnek oda, ezért visszafordultak, azonban a kórházhoz közeli parkból már nem bírt a nő tovább menni. A mentőápoló feltette a rutinkérdéseket: elfolyt-e már a magzatvíz, milyen fájásai vannak, nincs-e székelési ingere, és mivel a válaszok alapján úgy tűnt van még idejük, így mondta az apának, hogy segít bevinni a nőt a kórházba.

– Alig léptünk azonban kettőt, amikor a hölgy felkiáltott, hogy elindul a szülés, kint van a baba feje. Gyorsan lefektettem a padra, levettük a ruháját, és valóban, a kicsi feje már kinn is volt. Innentől nem volt választásom, ott kellett azonnal kisegítenem a picit. Gyorsan értesítettem a kollégákat, és mivel szerencsére gumikesztyű is volt a zsebemben nekiláttam – meséli Ungvári Szilveszter.

Ez azonban nem volt olyan egyszerű, ugyanis a baba elakadt a vállánál, így a mentőápoló speciális műfogással szabadította ki az újszülött karját, aki ezután azonnal a világra jött és rögtön fel is sírt. Mivel hűvös reggel volt, gyorsan az apuka pulóverébe csavarták, miközben meg is érkezett a mentőegység, és emelt szintű ellátása után, az édesanyát és kisfiát is stabil állapotban szállíthatták kórházba.

– Nem először vezettem le szülést a tizennyolc év alatt, amióta mentőápolóként dolgozom, előfordult már a mentőautóban, lakásban, de parkban még nem, ahogy ilyen komplikációval sem volt még dolgom. Felhívtam aznap este a kórházat és megnyugtattak, hogy a baba és a mama is jól van, a szülészeten is gratuláltak, hogy extrém helyzetben is sikerült segítenem. Jó érzés nagyon, kellenek az ilyen pozitív esetek, hogy doppingolják az embert a mindennapokban – tette hozzá Ungvári Szilveszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában