tárgyalás

2019.09.26. 11:30

Vagyonelkobzás a mérai uzsorások ügyében

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa egyebekben helybenhagyta az ítéletet.

Illusztráció

Forrás: Illusztráció

Az Encsi Járásbíróság ítélete szerint a vádlottak kisebb összegekben kölcsönöztek a Mérán élő sértetteknek olyan feltételekkel, melyekkel súlyos nélkülözésnek tették ki a családokat. A házaspár mindvégig tudta, adósaik rendkívül nehéz anyagi helyzetben élnek, ennek ellenére a nyújtott kölcsönöket néhány hónapos határidővel és gyakran kétszeres összegben kellett visszafizetniük. Az egyik adós már nem tudta teljesíteni a magas részleteket, így arra kényszerítették, színlelt adásvételi szerződést kössön a férjjel, fedezetként a kapott kölcsönért. A lakásra vonatkozó tulajdonjogot bejegyezték az ingatlan­nyilvántartásba anélkül, hogy a vádlottak a vételárat kifizették volna.

Az elsőfokú bíróság mindkét vádlottat 2 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, és arra kötelezte őket, fizessék vissza a sértetteknek a túlfizetett kölcsönök különbözetét. A döntés ellen a vádlottak védője felmentésért fellebbezett. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletben megállapítottakkal lényegében egyetértett, de a vádlottak által bűnös úton szerzett vagyon nem maradhatott a birtokukban, így a sértetteknek fizetendő különbözeten túl velük szemben vagyonelkobzást is elrendelt. A döntés jogerős, további fellebbezésnek nincs helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában