Nyéki-tó

2019.07.09. 11:30

Az édesanya teljesen összetört

A család rendszeresen járt a Nyéki-tóhoz, de az a pénteki nap tragikusan végződött számukra.

Hegyi Erika

Itt, ezen a partszakaszon történt a tragédia

Fotó: Bujdos Tibor

Szörnyű tragédia történt június 14-én a Nyéki-tónál. Egy család kempingezett a közkedvelt víz partján, amikor az autójuk elindult a tó felé. A jármű néhány másodperc alatt a mély vízbe sodródott, és a benne tartózkodó édesapa, valamint a 11 éves kislánya nem tudott kimenekülni.

Az édesanyának és a középiskolás nagyfiúnak nemcsak a mások számára elképzelhetetlen lelki fájdalommal kell megküzdenie, hanem azzal is, hogy a családfő elvesztésével teljesen bizonytalanná vált a megélhetésük, és ahol eddig laktak, onnan is költözniük kell.

Tündéri kislány volt

Minderről a kislány gyógypedagógusa, Lengyel Szilvia és a Tüskevár Iskola tagintézmény-vezetője, Emődi Beáta mesélt lapunknak, Fanni ugyanis értelmileg akadályozott, Down-szindrómás kislány volt. Az édesanya nem tudott eljönni a beszélgetésre, annyira rossz lelki állapotban van.

– Fanni tündéri kislány volt, mosolygós, puszilkodós, ölelős, jó kedélyű, eleven gyerek. Ő maga volt a boldogság. A Violetta című filmet szerette a legjobban, ennek filmbetétdalaiból énekelgetett gyakran. Az osztálytársai nagyon szerették – sorolja Szilvia.

Hozzáteszi: az édesanya nem dolgozott, minden idejét a család ellátásának és Fanni gondozásának, nevelésének szentelte. A család minden egyéb dolgát az édesapa intézte. Ő vásárolt be, ő kezelte a pénzt, ő adta fel a csekkeket, a házon ő javított meg mindent. Házuk a Pingyomtetőn van, téliesített, hétvégi ház. Villany van bent, de víz nincs, egy több száz méterre található közkútról hordták haza a vizet. Az édesanyának minden házimunka százszor annyi energiájába került, mint azoknak, akik összkomfortos házban élnek. A nehéz körülmények azonban soha nem látszottak a családon. Fanni is mindig szép, tiszta és illatos ruhákban járt, jegyzi meg Szilvia. A hitelek miatt azonban hamarosan a házat is elveszíti az anya. De egyébként sem tudna tovább itt lakni a fiával. Egyrészt azért, mert minden az elvesztett családtagjaira emlékezteti, másrészt pedig azért, mert ott egy nő egyedül nem tud boldogulni. A közelben üzlet sincs, ahol vásárolni tudna. Jelenleg egy ismerőse fogadta be őket, de ki tudja, meddig maradhatnak, mert az a család is eleve öttagú.

Tengerpartnak hívta

Az anyának nincsenek olyan családtagjai, akik segíteni tudnának. Vak édesanyja egy idősek otthonában él, féltestvérével pedig nem tartja a kapcsolatot. Szerencsére Fanni osztálytársainak a szülei és a pedagógusok összefogtak értük. A közösségi oldalon közzétették történetüket és kilátástalan helyzetüket. Legnagyobb gondjuk a lakhatás. Kérvényt nyújtottak be a miskolci önkormányzathoz szociális bérlakásra, döntés azonban még nem született az ügyükben. Az édesanyának egyébként kereskedelmi végzettsége van, de egyelőre teljesen összetört lelkileg, úgyhogy kell egy kis idő, amíg talpra áll, és dolgozni tud. Egyelőre pszichológus segít neki a történtek feldolgozásában.

– A család rendszeresen járt a Nyéki-tóhoz, mivel kevés pénzből éltek, ez volt számukra a nyaralás. Fanni úgy emlegette mindig a tóparti kempingezést, hogy voltak a tengerparton. Azt a bizonyos pénteki napot is ott töltötték. Este lefekvéshez készülődtek. A sátorban aludtak volna a gyerekek, a kocsiban pedig a szülők. Azonban valamiért Fanni még beült az édesapjához a kocsiba, talán „jóéjtpuszit” akart neki adni. Nem tudni, miért indult el a kocsi a tó felé, ezt még vizsgálják. Az édesanya rohant a kocsi után, hogy megállítsa, a parton tartózkodók fogták le, nehogy ő is a vízben lelje halálát – mesélt arról a borzalmas estéről Szilvia.


Segítségre van szükségük

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy aki tud, segítsen az édesanyának és fiának. Leginkább anyagi támogatásra lenne szükségük és megfelelő lakhatásra.

Az is segítség, ha a róluk szóló Facebook-posztot megosztják, hogy minél többen láthassák. Ezt Lengyel Szilvia gyógypedagógus oldalán találják meg. Aki valamilyen segítséget tud nyújtani, kérjük keresse Szilviát a 06-70/374-89-23-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában