Tárgyalás

2019.07.10. 14:00

37-es: túl közel hajtott, a vészfék sem segített

Halálos balesetet okozott, jogerősen másfél év börtönt kapott felfüggesztve.

A szabályosan közlekedő autó vezetője a helyszínen meghalt

Forrás: ÉM

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa a napokban jogerős ítéletet hozott annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki 2017 májusában a 37-es számú főúton okozott halálos közlekedési balesetet.

Nem tudta elkerülni

A Szerencsi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a férfi Szerencs irányából Miskolc felé közlekedett gépkocsijával, ám az előtte haladó gépjárműhöz képest nem tartotta be a biztonságos követési távolságot. Az elöl haladó gépjármű vezetője, észlelve az úttestre korábban egy másik autóról lehullott és szétszóródott fadarabokat, lassító fékezésbe kezdett, amelyet a vádlott figyelmetlensége miatt nem észlelt időben, így a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést.

Az ütközéskor a vádlott ösztönösen balra kormányzott, és átkerült a szembejövő forgalmi sávba, ahol össze­ütközött egy gépkocsival, amelynek vezetője az elszenvedett súlyos sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A Szerencsi Járásbíróság ítéletében közúti baleset okozásának vétsége miatt a vádlottat másfél év fogházbüntetésre ítélte, és három évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A döntéssel szemben a vádlott és védője jelentettek be fellebbezést.

Kevesebb az eltiltás

A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletben megállapított tényekkel lényegében egyetértett, szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a vádlott bűnösségére levont következtetés helytálló, azonban a férfi kedvező személyi körülményeire: büntetlen előéletére és addigi kifogástalan közlekedési előéletére tekintettel a járművezetéstől eltiltás tartamát 3 évről 2 évre enyhítette. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában