kadétverseny

2019.06.16. 20:00

Miskolcon tanulnak a legügyesebb kadétok

Taroltak az országos versenyen a Szemere-­iskola rendészeti ügyintézői.

Horváth Imre

Az első helyet elhozó csapat tagjai

Forrás: A kadétok fotója

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Humán Szolgálata, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálata közös szervezésében az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban rendezték meg a III. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny országos döntőjét a közelmúltban.

Két csapat a dobogón

A megmérettetés keretében első alkalommal szervezték meg az Országos Kadétok Rendészeti Csapatverseny országos döntőjét is, amelyen a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma három csapattal is részt vett, és nagyon jól szerepelt. Ugyanis a verseny első és második helyét is sikerült megszerezni, míg a második helyen végzett csapat lett a katasztrófavédelmi szakmai feladatokat legeredményesebben teljesítő csapat is.

A kadétok azok a középiskolai tanulók, akik rendészeti ügyintéző képzésben vesznek részt, méghozzá az országban két helyen, Miskolc mellett Békéscsabán, tudtuk meg Bekő Zsuzsánna tanárnőtől, aki a tizenegyedikes osztály osztályfőnöke, egyben felkészítő tanáruk is volt, és aki a tanári szobában büszkén mutatta meg az erről a versenyről és más megmérettetésekről is begyűjtött serlegeket.

Négy évig kötelező kollégiumi rendszerben, magas óraszámú szakmai képzés mellett tanulnak a Szemerében a fiatalok, az érettségi után pedig csupán egy évet kell a rendészeti szakgimnáziumba járniuk, és tiszthelyettesként tehetnek esküt. Ez a képzés tehát kifejezetten rendvédelmi irányba tereli a kadétokat, erre készíti fel őket, a miskolci helyszín sem véletlen, hiszen itt van az egyik rendészeti szakgimnázium is az országban. Lévén, hogy a képzés két helyen van az országban, így a miskolci iskolában az ország számtalan részéből, így a fővárosból vagy éppen Szeged mellől is vannak tanulók, és nagy a túljelentkezés a képzésre. A képzésben részt vevők harmada egyébként lány.

Nyerni akartak

A képzés alatt többek között tanulnak rendészeti ismereteket, magánbiztonsági ismereteket, önvédelem- és intézkedéstaktikát, intézkedést, szakmai informatikát, rendvédelmi jogot és közigazgatást is, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is.

Az összetett második és katasztrófavédelmes díjazott csapat

Mivel tizenegyedikes kadétok számára rendezik a versenyt, és ez az első évfolyam, amely képzése három éve indult el, így értelemszerűen az elsők voltak a verseny történetében is. A megmérettetés három részből állt: volt rendőrségi feladat, egy katasztrófavédelmi, illetve egy büntetés-végrehajtási gyakorlat.

A rendészeti szakgimnázium egy kétfordulós bajnokságot már rendezett az országos verseny előtt, amelyen a teljes évfolyam megmérettetett szakmai teszten, fizikai állóképességi próbákon, akadálypályán, még lövészeten is. Előbb a saját iskolájukon belül, majd a rendészeti iskolában.

– Nagyon sok segítséget kaptunk a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumtól vagy éppen a katasztrófavédelemtől is, azt hiszem, az eredményeinkkel kellőképpen meg is köszöntük ezt a segítséget – mondja az osztályfőnök. – A srácok nagyon elhivatottak voltak, mindenképpen nyerni akartak, és ezért megtettek mindent, nagyon jól érezték magukat és élvezték az egész versenyt – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában