Rendőrségi hír

2019.06.05. 19:30

Más nevére vásároltak…

A törlesztőrészleteket már a vásárláskor sem állt szándékában megfizetni.

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra rendelte el annak a három férfinak a letartóztatását, akik valós személyek adatait felhasználva és azzal visszaélve vásároltak műszaki cikkeket, hogy azokat külföldön értékesítsék tovább.

A gyanúsítottak egyike 2018. június 5. és 2019. március 29. között webáruházon keresztül legalább húsz alkalommal más, valós személyek adatait felhasználva az egyik mobiltelefon-szolgáltató szaküzleteiből nagy értékű (alkalmanként 80 ezer és 571 ezer között) műszaki cikkeket vásárolt meg részletfizetésre, azonban a törlesztőrészleteket már a vásárláskor sem állt szándékában megfizetni.

A futár segített

A férfi előzetesen megállapodott a futárként dolgozó gyanúsított-társával, hogy – esetenként legalább 5 ezer forintért – a megrendelt termékeket kiszállítja a férfi sajóhídvégi lakására, tudva azt, hogy a küldemény címzettje nem a társa, hanem az általa a vásárlások alkalmával megjelölt más személyek. A vásárlásokat bonyolító gyanúsított az így megszerzett tárgyakat eladta egy harmadik, miskolci férfi részére, aki ezt követően az általa is tudottan bűncselekmény elkövetéséből származó műszaki cikkeket külföldi személyek részére továbbértékesítette anyagi haszonszerzés céljából.

Két gyanúsítottal szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, míg harmadik társukkal szemben orgazdaság elkövetése miatt indult eljárás. Bűnösségük megállapítása esetén 2 évtől 8 évig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők.

Elrendelték a letartóztatást

Így a kiszabható büntetés mértéke alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak jelenléte másként nem lenne biztosítható az eljárás során. A bíróság álláspontja szerint felmerül annak a veszélye is, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülése esetén a tanúk befolyásolásával veszélyeztetnék a bizonyítást. Egzisztenciális helyzetük alapján továbbá az sem zárható ki, hogy újabb, szabadságvesztés büntetéssel büntetendő bűncselekményt követnének el. A bíróság mindezen indokok alapján rendelte el a gyanúsítottak letartóztatását június 22-ig, mely ellen fellebbezést jelentettek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában