„Lyukót már elveszítettük”

2019.05.31. 14:00

Kezében puska, derekán pisztoly

Jenei László író, szerkesztő önvédelmi fegyvereket vásárolt a lyukói tolvajok ellen.

Hegyi Erika

Kétségbeesett posztokat tett közzé a közösségi oldalon az utóbbi napokban Jenei László író, szerkesztő. Hetvennégy éves édesanyja a Lyukóvölgyben él, de mára tarthatatlanná vált ott a helyzet. László elkeseredésében és félelmében engedélyhez nem kötött puskát és pisztolyt vásárolt, hogy elriassza a birtokháborító tolvajokat. Hogy ez hogyan sikerült, maga mesélte el.

Megölték a kutyát

– Tegnapelőtt hívott az édesanyám, aki egyébként mozgásképtelen, hogy menjek, mert ismeretlenek megölték ez egyik kutyáját, és azzal fenyegetőztek, hogy a másik kettőt is elintézik. A tolvajok már régen bejárnak a kertünkbe. Tudni kell, hogy hatalmas területről van szó, mert évekkel ezelőtt, ahogy eladó lett a szomszédságunkban ­egy-­egy szalagparcella, megvásároltuk. Az erdő felől, hogy a vaddisznók ne járjanak be a kertünkbe, vaskerítést építettem. Mára ezt is ellopták, több mint tíz, 5-ször 2,2 méteres panelekről van szó. De elvitték az alumíniumlétránk két darabját, és a ház tetőteréből is elhordtak mindent. Korábban többször tettem feljelentést a rendőrségen, de a tettesek nem lettek meg, lezárták az ügyet. Az egyik rend­őr úgy fogalmazott: „Lyukót már elveszítettük.” Legutóbb rendészek voltak kint nálunk. Édesanyám védelmére vásároltam egy fényvetőt, de ezt csak villanyszerelő tudja beszerelni. Valamint egy puskát és egy pisztolyt, ez utóbbit az övtáskámban hordom. De félek. Leginkább magamtól. Mit keresek én itt fegyverekkel? Mi vagyok én? Gárdavonulós? – kérdezi László.

Hozzáteszi: nem szeretné, hogy az édesanyjának valami baja essen, ezért őt egyelőre Nyíregyházára költözteti László bátyjához. De mi lesz a házakkal (mert Lászlónak is van egy háza az édesanyjáé mellett) és a birtokkal?

– Hogy akadályozhatom meg, hogy mindent tönkretegyenek, elpusztítsanak, amit mi sok pénzért vásároltunk és fáradságos munkával építettünk? Édesanyám háza szépen berendezett, modern háztartási gépek vannak benne. Két nap múlva észreveszik, hogy nem lakik itt senki, és kezdődik a ház lepusztítása. Az alattunk lévő utcában ugyanezt tették a házakkal. Egy darabig laknak benne, aztán lebontják vagy felgyújtják. A zombiként tántorgó, betépett fiatalok látványa pedig szinte mindennapos errefelé – sorolta László.

Jogos védelem

Hogyan védheti meg magát az ember ebben a helyzetben? – kérdeztük a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság sajtó­osztályától.

Írásban küldött válaszukból kiderül: a Büntető törvénykönyv rendelkezik a jogos védelemről. Ennek értelmében „nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy a védekező mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet. Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges”.

Továbbá a rendőrség felhívja az érintettek figyelmét, hogy a megelőzés érdekében ne alkalmazzanak erőszakot, ne sodródjanak bele provokálás ellenére sem olyan szituációba, melynek tettlegesség lehet a kimenetele. Mindig maradjanak a jogszerűség oldalán! Értesítsék a hatóságot, kérjék intézkedésüket. Természetesen halasztást nem tűrő esetben, ha támadás érte, a védekezés joga megilleti, és a törvényi feltételeket betartva megvédheti magát. Gázriasztó fegyvert tartási engedély nélkül is meg lehet szerezni, de nem lehet közterületen viselni, ehhez már lakóhely szerint illetékes rendőrhatósági engedélyt kell kérni.


Önvédelmi eszközök

Az egyik internetes oldalon olyan önvédelmi eszközöket ajánlanak, melyeket legálisan tarthatunk magunknál, és nem okoznak halálos sérülést. Azonban mindegyikre vonatkoznak valamilyen szabályok, ezekkel nem árt tisztában lennünk.

Legális önvédelmi eszközök: gázspray, gázpisztoly, őrangyal (paprikakivonat-tartalmú, két lövésre alkalmas önvédelmi eszköz,) vészjelző síp, személyi riasztó (éles hangjával riasztja el a támadót), taktikai lámpa, kulcstartó-boxer (kisméretű, kulcstartón hordható, hegyes kialakítású önvédelmi eszköz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában