Helyi kék hírek

2019.05.21. 17:46

Állítólag kínaiak ettek kutyákat Borsodban

A kiskutyák több kézen keresztül kerültek az alapítványhoz, a történetet mindenkinek csak elmondták, az eredeti kimentőjük nem hajlandó nyilatkozni, a sajtóhírekkel ellentétben pedig rendőrségi eljárás sincs az ügyben.

Horváth Imre

Alaposan körbeszaladt a közösségi médiában és az interneten az a poszt, amelyet a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány tett közzé a lentebbi kiskutyák fotójával együtt a napokban. A dolog – érthető módon – alaposan kiverte a biztosítékot az embereknél, és mindenhol beszédtéma lett, ami nem csoda, hiszen egy urban legenda elevenedett meg a poszt segítségével. Ugyanakkor mindenki az érintettek alapos megbüntetését kérte, hiszen a bejegyzés azt sugalta, hatósági eljárás is történt az ügyben.

Moslékkal hízlalták őket

A bejegyzés a következő volt: „A hír döbbenetes, szinte fel sem fogjuk, hogy ez megtörténhetett. Borsodból, egy helyi állatvédő, állatmentő szervezettől vettük át ezeket a kiskutyákat, akiket lakossági bejelentés után kínaiaknál találtak, és menekítettek el. A kimenekítés már önmagában is szomorú hír, de amikor megtudtuk, hogy élelmezési célra tartották őket, akkor eláll a szavunk. Meg akarták őket enni, és a helyszínen talált maradványok arra utalnak, hogy volt már olyan kutya, amelyiket meg is ettek. Tudjuk, más kultúra, más szokások, de számunkra felfoghatatlan, hogy történhetett meg. Mi a kutyákra nem haszonállatként tekintünk. Úgy gondoljuk, hogy a szokások elfogadása és a törvények betartása minden Magyarországon élőre vonatkoznak. Az állatok kímélete, védelme, az állatkínzás és károsítás tilalma kötelező passzus. Eb és macska tekintetében szigorúan tilos az élelmiszerként és prémként történő felhasználás. Bízunk benne, hogy az eset egyedi és soha többet nem kell a hatóságoknak ilyen ügyben eljárni. Hat kölyköt találtak, 5 hetesek lehetnek. A kicsik hozzánk, a Szent Ferenc Állatotthonba kerültek. Sajnos csak öten, mert egy közülük elpusztult. Bízunk benne, hogy a többiek egészségesek és sikerül felnevelnünk őket. Anyjuktól külön voltak zárva és moslékkal etették őket. Nagyon-nagyon dundik. A szemtanúk szerint a mama még szoptatta volna őket, emlőjéből csöpögött a tej. Rejtélyes módon őt közben ellopták. Ezeknek a tündéri kicsiknek gazdit keresünk, 8 hetes korukban költözhetnek. Oltási programjukat megkezdjük, chipjüket megkapják” – áll a bejegyzésben.

Szemtanú inkognitóban

Természetesen azonnal megkerestük az alapítványt, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők egy borsodi szervezettől vették át a kicsiket, az információkat is tőlük kapták. Amikor jeleztük, hogy szeretnénk a borsodi szervezettel felvenni a kapcsolatot, akkor helyesbítettek, nem szervezetről, hanem magánszemélyről van szó, akinek hirtelen se a nevét, se a telefonszámát nem tudják megadni – noha rendszeresen tartják a kapcsolatot. Végül a név csak meglett, az illető hölgyet pedig sikerült beazonosítanunk és megtalálnunk a közösségi oldalon, azonban megkeresésünkre azt írta: „Nekem ezen kiskutyák mentésében annyi szerepem volt, hogy helyet kerestem nekik, ahol fogadják őket. A bejelentő nem hajlandó senkinek nyilatkozni ez ügyben. Én az ügyről részleteket nem tudok mondani. Megkértek, hogy segítsek. Én ennyit tudtam tenni”. Tehát ahhoz az illetőhöz nem sikerült eljutnunk, aki a szemtanúja volt az – állítólagos – esetnek.

De úgy tudjuk másnak sem. Információink szerint a megyében tevékenykedő állatvédő szervezetek, magánszemélyek közül többen is szintén nyomozásba kezdtek, de hozzánk hasonlóan nem tudtak a szemtanúhoz eljutni. Többek szerint egy ilyen összetartó közösségben, mint az állatvédők a megyében nehezen hihető, hogy senki nem tud semmit az esetről. Van, aki szerint gyanús a sztori, és vagy meg sem történt, vagy nem úgy, ahogy az többszöri továbbadás után az interneten megjelent.

Természetesen érdeklődtünk a megyei rendőr-főkapitányságon is, afelől érdeklődve, hogy van-e eljárás ilyen ügyben, kaptak-e bejelentést, de azt a választ kaptuk, hogy ilyen ügyben nincs rendőrségi eljárás, mivel megkeresését sem kaptak. Azt megerősítették, hogy amennyiben ilyen ügy történik, az rendőrségi eljárást vonhat maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában