Figyelmeztető előrejelzés

2023.06.21. 15:11

Dupla riasztást adtak ki Borsodra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére is csütörtök éjfélig.

Kánikula és zivatar miatt adtak ki figyelmeztető előrejelzést Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére.

Fotó: Ádám János

Zivatar

Szerdán főként az ország északkeleti felén (Északi-középhegység, később az Alföld északi és középső része) alakulhat ki zivatar. Számosságuk nagyobb bizonytalansággal terhelt: a valószínűbb forgatókönyvek szerint ezeken a tájakon sem fordulnak elő sok helyen, azonban ahol igen, ott lehetnek heves események is. A zivatarokat felhőszakadás (ált. > 20-30, lokálisan akár > 40 mm), jégeső (> 1-3 cm-t meghaladó jégszemek), viharos széllökések (ált. > 60-80 km/h) kísérhetik. Szélsőséges esetben 90 km/h-t meghaladó szélrohamot, illetve 4-5 cm-t elérő jégátmérőt sem lehet teljesen kizárni. Éjjel sem cseng le a zivatartevékenység, főként az ország északkeleti harmadán számíthatunk további csapadékgócokra. (Megjegyzés: Este, késő este egyes forgatókönyvek szerint tőlünk északnyugatra egy erőteljesebb zivatarrendszer is kialakulhat, amely súrolhatja az északnyugati, északi részeket. A rendszer kifutószele akár nagyobb területen is erősen viharos széllökéseket (> 90 km/h) okozhat.) Csütörtökön továbbra is labilis marad a légkör felettünk, zivatarokra elsősorban az északkeleti tájakon számíthatunk, melyeket felhőszakadás (ált. > 20-30, lokálisan akár > 40 mm), jégeső (ált. 1-2, néhol >2 cm átmérőjű) és viharos széllökések (60-70 km/h) kísérhetnek. Másodsorban holnap az Alpokaljára sodródhatnak be zivatarok, arrafelé a viharos erejű széllökés (60-70 km/h) lehet a fő kísérőjelenség.

 

Hőség

Ma az ország nagy részén 25 fok felett várható a középhőmérséklet. Csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés; a Dunántúlon, valamint a Duna-Tisza közén a középhőmérséklet már várhatóan 27 fok felett alakul, míg az Alföld középső és délkeleti részén holnap is 25 fok körül várható - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!