boon.hu video

2024.05.16. 15:03

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye gazdasága stabil lábakon áll

A 2022-es adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén a legnagyobb adóbefizető vármegyéje az országnak – jelentette ki Bihall Tamás, a vármegyei iparkamara elnöke.

Szaniszló Bálint

„Ahová érdemes eljutni, oda nem vezet könnyű út” - mondta bevezető mondatként Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) elnöke. Magyarázatént hozzátette, hogy a vármegye gazdasága nagyon nehéz éveket tudhat maga mögött. „Hatalmas utat jártunk be, és mára bátran elmondható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén felküzdötte magát a magyarországi megyék rangsorának középső tartományába. Bizonyos gazdasági mutatókban - például az egy főre jutó ipari termelésben - pedig az élmezőnyben vagyunk. Ma már tehát nem egy leszakadt vármegyéről beszélünk, melyet az is bizonyít, hogy - a NAV 2022-es adatai szerint - a legtöbb adót befizető vármegye Borsod-Abaúj-Zemplén. A korábbi nehézipari struktúrát a vegyipar és a gépipar - ezen belül is az autóipari beszállítói kapacitások - vették át, de az elektronikai ipar is jelentősen fejlődött."

" A vármegye gazdasága stabil lábakon áll. Sokan vitatják ezt a kijelentést, de - állítom - nyugodtan és optimistán jelenthetjük ezt ki."  

Az is a helyzetet jellemzi ékesen, hogy a vármegyei TOP 100 rangsorban az első hetvenbe nem lehetett bejutni 10 milliárd forintos éves árbevétel alatt.

 

Nincs jelentős visszaesés

"A 2024-es esztendőben a kamara nem tapasztal jelentős gazdasági visszaesést Borsod-Abaúj-Zemplénben. Az állami beruházások némi visszafogása mellett folytatódnak a vállalati fejlesztések. Példa erre, hogy a világ egyik legmodernebb vegyipari komplexumát adták át a napokban Tiszaújvárosban" - fejtette ki Bihall Tamás. Hozzátette: "A munkaerőpiacon továbbra is kereslet figyelhető meg. A vállalkozások száma pedig érdemben nem csökkent."

Összességében persze jelentős a gazdasági bizonytalanság nemzetközi szinten és belföldön egyaránt. Ez betudható az orosz-ukrán háborúnak, és még nem mérhető a hatása a szlovák miniszterelnök elleni merényletnek. Úgy jellemezhető összességében a vármegye gazdasága, hogy nagyobb küzdelem - több munka - kevesebb eredménnyel. Miközben a gazdálkodók abban reménykednek, hogy jönnek majd a jobb idők.

Kettősség a gazdasági mutatókban

A gazdasági mutatók is kettősséget mutatnak. A telephely szerinti adatok alapján 15 százalékkal visszaesett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye ipari termelése 2023-ban az előző évhez képest. A visszaesés ellenére a vármegyében elért 4567 milliárd forint termelési érték az egyik legnagyobb volt az országban, és a hazai kibocsátás 8,4 százalékát jelentette. Az egy lakosra jutó termelési érték 30 százalékkal felülmúlta az országos átlagot, ezzel a vármegye a térségi rangsor első felében helyezkedett el.

 

Tavaly a vármegyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenysége 18 százalékkal elmaradt az előző évitől, amiben meghatározó szerepe volt annak, hogy a feldolgozóipar fejlesztéseinek volumene hasonló mértékben csökkent. Az egy lakosra jutó beruházási teljesítményérték (813 ezer forint) az országos átlag 62 százaléka volt, ezzel a vármegye a térségi rangsor első felében található. A turisztikai szálláshelyeken – a vármegyék többségével ellentétben – több vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint egy évvel korábban.

Az álláskeresők száma 33 ezerre nőtt Borsod-Abaúj-Zemplénben. Erre mindenképpen megoldást kell találni. Óriási gond, hogy az elérhető nettó kereset alatta marad a fejlettebb régiókban tapasztalhatónak.

 

Energia és munkaerő kell

A Bokik elnöke kifejtette, hogy a gazdaság kritikus területei az energia és a munkaerő biztosítása. Energiaszolgáltatásban nagy a kitettség és a magas költség. Ha pedig nincs elegendő és megfelelő munkaerő, akkor nincs fejlődés. Az energiagazdálkodás területén fontos lenne az energiahatékonyság növelése, az ellátásbiztonság fenntartása, a megújuló energiaforrások bővítése, a dekarbonizációs törekvések, az energiatárolás megoldása és a zöld gazdaság felé való elmozdulás. Szerencsére a villamosenergia ára kezd normális értékre visszatérni.

A munkaerőpiac érdekessége, hogy a vármegyebeli cégek több, mint kétharmada munkaerőfelvétellel számol. Figyelemreméltó, hogy egy felmérés szerint EU-n kívüli munkavállalót kevesen alkalmaznának. A nagyobb cégek azonban jelzik, hogy a kérdéssel foglalkozni kell.

 

A kríziskezeléshez szükséges intézkedések:

- A megfelelő mértékű tőke és finanszírozási stabilitás megléte

- Gyors alkalmazkodási képesség

- Megfelelő humánerőforrás (megfelelő végzettség, rendelkezésre állása)

- A munkavállalók rugalmassága

- Digitalizáció és online jelenlét

- Menedzsment stratégia készítése, megléte

- Fejlett technológia (például korszerű termelő gépek, szoftverek stb.) megléte

- Külső finanszírozás rendelkezésre állása (például kedvező banki hitel, állami támogatás)

- A válsággal összefüggő korábbi tapasztalatok.

Így segít a kamara a megye gazdaságán:

- Vállalkozói fórumok

- Céges bemutatkozások, jó gyakorlatok

- Nemzetközi, gazdaság- és kereskedelemfejlesztési rendezvények, fórumok, szemináriumok szervezése, külföldi delegációk fogadása

- Piacfeltáró utak, kiállításlátogatások, üzletember találkozók

- Együttműködés a Kárpáti Kamarák Szövetségében

- HR, Könyvelői és Adó Klub

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!