Program

2024.03.06. 18:00

Esélyt kaptak, varrónők lehetnek

Új képzési program indult Ózdon, amely a munkaerőpiacra vezeti a résztvevőket.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A szakképesítéssel nem rendelkező, alacsony iskolai végzettségű, alacsony jövedelemmel, elsősorban fiatal, de sok esetben már több gyermekkel rendelkező munkanélküliek számára nyújt lehetőséget az a varroda és termelőműhely, amelyet Ózdon avattak fel. A tervek szerint az érintettek szakmai felkészítése után a nyílt munkaerőpiacon is megállhatják majd a helyüket.

 

13-an a programban

Az országban ötödikként nyílt meg az egykori kohászvárosban a termelőműhely koncepcióra épülő varroda, ahol jelenleg tizenhárom hölgyet képeznek ki arra, hogy varrónők legyenek. Köszöntőjében Daróczi János főigazgató kiemelte: bízik abban, hogy a programban résztvevő személyek a kreativitásukkal, szorgalmukkal és elhivatottságukkal olyan helyzetbe tudják magukat hozni, amelytől az életük jobb lesz. Rövid időn belül a kezükből olyan dolgok kerülnek majd ki, amelyekre értékként lehet teremteni.

– Jól ismerem az itt élő embereket, hiszen most már ötödik éve dolgozom értük napi szinten – ezt már dr. Csuzda Gábor, a terület önkormányzati képviselője tette hozzá. – Örülök, hogy a programban résztvevő asszonyok most esélyt kaptak. Esélyt kaptak arra, hogy olyan szakma birtokában legyenek, ami megélhetést biztosít a számukra. Kívánom, hogy olyan tudást és tapasztalatot szerezzenek a képzés során, ami a jövőben könnyebbé, szebbé teszi a mindennapjaikat.

 

Kézenfekvő ötlet

A Nemzetiségi Roma Önkormányzat ózdi elnöke bízik benne, hogy az átképzés után a varrónők olyan termékeket fognak majd gyártani, ami egyértelműen piacképes lesz. Váradi József hangsúlyozta: Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossal még tavaly egyeztetett arról, hogy Ózdon milyen képzéseket lehetne indítani. Mivel a városban korábban számos varroda működött, így kézenfekvő lenne a könnyűipari foglalkoztatás. Ez most elkezdődött, ami egyértelműen a jövőbe mutató.

 

Az első fecskék

– Ózdon pontosan tudjuk, hogy mit jelent, amikor százával, ezrével veszítették el az emberek a munkahelyüket, és onnan kellett visszakapaszkodni – utalt a régmúltra Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Egykoron a férfiak mentek a gyárba, a hölgyek egy jelentős része pedig a varrodákba. Az idők változtak, de szerencsére most ismét megérkeztek az első fecskék, és bízom benne, hogy jönnek majd a többiek is. Idővel elfoglalhatnak egy nagyon fontos szegmenst a város és a térség foglalkoztatás politikájában, ami rendkívül lényeges. Ruhára és a varráshoz értő kezekre mindig szükség lesz, hiszen sokáig ez egy hiányszakma volt.

– A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság az elmúlt négy-öt évben olyan termelő műhelyeket hozott létre, amelynek 

kettős küldetése van – ezt már Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos tette hozzá. – Az egyik, hogy munkahelyeket generál, a másik pedig, hogy képzőhelyként funkcionálhat úgy, hogy piaci körülményeket és környezetet teremtenek a foglalkoztatottaknak.

 

Dolgozni a nehézségek ellen

– A célunk, hogy az átadás után ez a folyamat ne álljon meg, még több termelő műhely jöjjön létre az országban – fogalmazott Sztojka Attila. – A nehézségekről nem elég beszélni, terveket készíteni, azok ellen dolgozni kell. A varroda átadásával ez a munka kézzelfoghatóvá vált. Nekünk az a legfontosabb, hogy a hátrányos helyzetű emberekben ne a problémát, hanem a lehetőséget lássuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!