Paktum

2023.09.18. 17:52

Egy jó munkahely az ingázókat is hazahozza Miskolcra

Miskolcnak jó esélyei vannak a befektetőkért folyó éles versenyben, mert van stratégiája - hangzott el.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolc foglalkoztatási paktum programjának záró eseményét tartották hétfőn délelőtt a Népkerti Vigadóban. A rendezvény kerekasztal beszélgetéssel kezdődött, majd egy konferenciával folytatódott, ahol összefoglalták a projekt eredményeit, és az együttműködő cégekkel közös tevékenységeket.

Ipari csarnokokat építettek

Városunkban az elmúlt években számos ingatlanfejlesztés történt. Az infrastruktúra létrehozása Miskolc ipari parkjaiban több üzleti befektetőt is városunkba vonzott. Ilyen nagy befektető egyebek mellett az Infogroup Ingatlanfejlesztő cégcsoport. Az Infogroup a hazai ingatlanpiac egyik meghatározó, magyar tulajdonú ingatlanfejlesztője és régiós ipari-logisztikai fejlesztője. A cég a kelet és közép-magyarországi régióban – Kecskeméten két helyszínen, Karcagon, Polgáron, Miskolcon és Tiszaújvárosban – van jelen. Emellett Budapesten több helyszínen is érdekelt iroda és hotelfejlesztésekben.

A XANGA Investment & Development Cégcsoport magyar tulajdonban lévő kockázati tőkebefektetői cégcsoport. Fő tevékenysége nagy kapacitású közmű infrastruktúrával ellátott, zöldmezős ipari területek kialakítása, valamint kulcsrakész ipari üzemek és logisztikai egységek létesítése, bérbeadással hasznosítva. A cégcsoport még 2021 júniusában vásárolta meg azt a 6,2 hektáros területet a Miskolc Déli Technológiai Parkban, ahol az első ütemben egy hatezer négyzetméteres logisztikai csarnokot építettek fel. A fenti ingatlanfejlesztők által elkezdett fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy Miskolcon új munkahelyeket létrehozó vállalkozások telepedjenek le.

A két cég képviselője, Veres Pál polgármester és dr. Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding gazdaságfejlesztési igazgatója folytattak szakmai eszmecserét. A miskolci ipari parkokban olyan cégek betelepülését szorgalmazza a Miskolc Holding, ahol jellemzően három-négyszáz főt foglalkoztatnak és megfelelő innovációs tartalommal rendelkeznek – mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere. Többnyire ezek a vállalatok egy éven belül termelni szeretnének és ehhez meg is van minden körülmény, melyet a város biztosít számukra. Ezekkel a kondíciókkal már több sikeres együttműködés is született és a városunkba betelepült cégek a meglévő telephelyeik mellé újabbakat kívánnak létre hozni, tehát terjeszkedést, növekedést terveznek az elkövetkező években – tudatta a polgármester.

Komplex szolgáltatást nyújtanak

Miskolc egészen más pozícióból indul a versenyben azóta, amióta két infrastruktúrával teljesen ellátott zöldmezős ipari parkkal rendelkezik – hangsúlyozta dr. Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding gazdaságfejlesztési igazgatója. Egy konkrét projekt esetében az a céljuk, hogy az minél sikeresebb legyen hosszútávon, ezért komplex szakmai támogatást nyújtanak mind a beruházónak, mind pedig a majd ott működő cégnek, hogy a munkáját segíteni tudják. Ennek egyik része egyebek mellett, hogy a helyi szolgáltatókkal felveszik a kapcsolatot a vállalat számára – fűzte hozzá.

Ha a városban nincs meg a hozzáértés, a motiváció, illetve a stratégia, ami kell a projekteknek, akkor nem jó pozícióból indul. Az is kell, hogy legyen víziója azokról az iparágakról, amelyeket be szeretne vonzani – hangoztatta Székely Ádám az Infogroup Kft. ügyvezető igazgatója. Miskolcon mindez megvan – tette hozzá az ügyvezető.

Az elmúlt harminc-negyven évben azt látta, hogy jó irányba fordult a fejlesztés Miskolcon. A hozzáadott érték kifinomultabb, koncentráltabb, felkészültebb lett – emelte ki Herdon István, a XANGA Investment & Development Cégcsoport vezérigazgatója. Hozzátette: a városban működő gazdaságfejlesztési szervezeteknek köszönhetően gyorsabbak az engedélyezési folyamatok és az információcsere.

A foglalkoztatás növelése volt a cél

A kerekasztal beszélgetést követően az esemény konferenciával folytatódott. A megnyitón Varga Andrea alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, illetve megköszönte a közös munkát, melyet az elmúlt években végeztek a projektben. A foglalkoztatási paktum program egy fontos partnerségépítő folyamat volt, ahol a helyi cégek támogatása kapta a hangsúlyt. Először 24 alapító szervezet volt 2017-ben, amikor indultak, a projekt végére közel száz céggel voltak partnerségben – tette hozzá az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!