Albérletpiac

2023.08.09. 18:00

Felvettek, de hol fogok lakni?

Miskolcon nem befolyásolja az albérletárakat az egyetemi ponthatárhúzás.

Pap Gyula

Forrás: MW / illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

Kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat, így elindulhat a keresgélés Miskolcon is azok számára, akik nem kaptak kollégiumi férőhelyet vagy nem kollégiumban szeretnének élni az egyetemi éveik alatt, de távolabbról érkeznek Miskolcra egyetemi tanulmányaik idejére.

Ezek az egyetemisták idén Miskolcon bőséges kínálatból választhatnak, a kedvencnek mondható helyek számunkra az Avas városrész egyetemhez közeli részei – tájékoztatott Major Melinda, az Express Ingatlan szakértője. Leginkább a két szobás vagy 1+2 feles lakásokat keresik, amit ilyenkor nem egy, hanem 2-3 egyetemista közösen bérel, így a legkifizetődőbb, de természetesen akadnak, akik inkább egyedül bérelnének. Egy két szobás lakás bérleti díja az Avason elhelyezkedéstől és felszereltségtől függően átlagosan 100-120 ezer forint körül mozog, a másfél szobásokat 80-100 ezer körül bérelhetik, a nagyobbakat pedig 120-150 között.

Természetesen akadnak, akik inkább a belvárosban szeretnének bérelni, ott mintegy 10-20 százalékkal magasabb árakra számíthatnak, szintén helytől függően. Miskolc albérleti piacára azonban nincsenek jelentős hatással az egyetemisták, talán inkább csak annyiban, hogy ilyenkor kicsit többen keresnek albérletet, mint az év más szakaszaiban. Talán amiatt, hogy a Miskolci Egyetem elég jól el van látva kollégiumi férőhelyekkel, vagy amiatt, hogy viszonylag sok a kiadó lakás a piacon, de árváltozást ez az időszak sem okoz – fejtette ki a szakértő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!