Tájékoztattak

2023.03.09. 17:46

Soha nem látott mértékű támogatás érkezik a mezőgazdaságba

A gazdálkodók sem működhetnek megfelelő információk nélkül versenyképesen, éppen ezért tájékoztatási céllal tartottak gazdafórumot Szerencsen, a Rákóczi-vár színháztermében.

SFL

A fórum előadói

Fotó: Serfőző László

A csütörtöki eseményen Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara B.-A.-Z. Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, az elkövetkezendő időszakban több mint ötezer milliárd forint támogatást használhatnak fel az agráriumban. Ennek nagyobb fele hazai, a kisebbik pedig uniós forrás - intenzív munka indult a vidéki gazdaságok megerősítéséhez.

– A vidékbarát intézkedéseknek azonban akkor lesznek minél több haszonélvezői, ha alkalmazkodunk a világ változásaihoz, modern, környezetkímélő, természeti változásokhoz igazodó gazdálkodást folytatunk. Néhány hét van már csak az egységes kérelmek benyújtásához, ezt az időszakot döntően az határozza meg, hogy a ma megismert információk alapján milyen vállalásokat teszünk – mondta Taskó József, aki úgy véli, a kihívások ellenére is meg fogjuk állni a helyünket.

Növekvő teljesítmény

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő a fentiekhez tette hozzá, hogy rendkívül izgalmas időszak kezdődik.

– Gyakorlatilag a magyar mezőgazdaságba soha nem látott mértékű összeg fog vándorolni a 2027-ig tartó időszakban. Hosszú tárgyalások folytak az európai bizottságban, amíg tavaly novemberben sikerült megállapodni a közös agrárpolitikáról. Úgy gondolom, az itt ülők gyakorlatilag az újfajta támogatási rendszer részletei felől érdeklődnek, én azt kívánom, hogy az a tendencia ami megindult a mezőgazdaságban, ne torpanjon meg. 2010 és 2021 között a mezőgazdaság kibocsájtása 27 százalékkal nőtt, az élelmiszeripar teljesítménye 42 százalék, az egy hektárra jutó hozzáadott érték két és félszeresére nőtt, Írország után ez a második legjobb érték – adott tájékoztatást dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

Nagy volt az érdeklődés a szerencsi agrárfórumon. Fotós: Serfőző László

Tájékoztató sorozat

Az ágazati támogatások részleteiről dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára és Papp Gergely, a Nemzeti Agrárkamara szakmai főigazgató-helyettese adott részletes tájékoztatást a gazdálkodóknak.

Taskó József portálunk érdeklődésére mondta el, hogy a program tulajdonképpen egy tájékoztató sorozat. A szerencsi nem az első volt, hasonló rendezvényt tartottak Miskolcon az Avasi Gimnáziumban, a következőre március 13-án Mezőcsáton, majd március 17-én Edelényben kerül sor.

Lassan elindulnak az egységes kérelem beadások, azt szeretnénk, hogy a gazdálkodók olyan információk birtokába jussanak, amikkel tudnak dönteni arról, hogy melyik irányba induljanak, milyen támogatási formát vegyenek igénybe

 – közölte Taskó József.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!