Fejlesztés

2023.01.13. 12:00

Matyó falu is épülhet a Zsóry fürdőben

Mezőkövesd önkormányzatának öt európai uniós pályázata is pozitív elbírálást kapott. Sok jó célt szolgálnak a fejlesztések.

ÉM

A László Károly úti tagóvoda energetikai korszerűsítés előtt áll

Fotó: MÚ

2022-ben tizennégy európai uniós pályázatot nyújtott be a mezőkövesdi önkormányzat. Ezek közül három még ősszel nyert: a Szőlő–Barack utcák közötti téren új játszótér építése, a Közösségi Ház fejlesztése és a László Károly úti tagóvoda energetikai korszerűsítése. 

December utolsó napjaiban pedig újabb öt pályázat pozitív elbírálásáról kapott értesítést a város: 1 milliárd 86 millió forint támogatást kapott az önkormányzat a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő turisztikai infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztésére beadott projektjére, amelyet Mezőkövesd Szent­istvánnal és Tarddal közösen konzorciumként nyújtott be. A projekt révén a támogatásból a fürdő kör- és hullámmedencéjének felújítása valósulhat meg. A tervezett fejlesztés több elemből áll. Geometrikus kialakítású kaszkádmedence, hullámmedence, tematikus egységek: lassú-sebes folyó élményelemekkel, felnőtt-gyermek tó, matyó falu (wellness- és kiegészítő szolgáltatásai: szaunaépület, gőzfürdőépület, drinkbár, élményzuhany, WC-pelenkázó, malom). 

Nyert az „Iparterület fejlesztés Mezőkövesden – 20 hektáron csarnok és infrastruktúra építése” pályázat, melynek köszönhetően 687 759 546 forint támogatás érkezik a jelzett méretű iparterület kialakítására, csarnok és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra építésére. 

Szintén pozitív elbírálást kapott a „Helyi gazdaságfejlesztés Ónod, Mezőkövesd és Ároktő településeken” című pályázat is, amely keretében lefedik a virágárusító területet, mintegy 44 millió forint támogatási összegből. 

A negyedik nyertes projekt révén új orvosi rendelő épülhet meg a Madách úton, ahová majd a jelenleg a Gyula úton működő rendelő ­költözik át. Erre a célra 162 622 927 forint támogatást ítéltek meg. 

A „Szociális alapszolgáltatás fejlesztése Mezőkeresztes, Mezőkövesd és Gelej településeken” című nyertes pályázat révén pedig 43 910 303 forint támogatásból a volt nyomdaépület részleges felújítása valósulhat meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!