Miskolc

2022.11.23. 20:00

Magántőkére vár a városfejlesztés

Befektetők jelentkezését várják a programhoz, amelynek részletei még nem ismertek. 

UA

Szunyogh László főépítész, Veres Pál, Szopkó Tibor, Szarka Dénes

Fotó: Ádám János

Az elmúlt fél évszázadban Miskolc egyes városrészei, közterületei, jellegzetes épületei leromlott állapotba kerültek, sok esetben teljesen elhanyagolttá váltak. Miskolc városvezetése felismerve a problémát, átfogó, komplex stratégiát dolgozott ki ezek rendbetételére.

Programterv

A Hodobay Sándor, a város egykori polgármesteréről elnevezett Ingatlanfejlesztési Programot sajtótájékoztatón ismertette szerdán a városvezetés. Veres Pál polgármester reményét fejezte ki, hogy Magyarország meg tud egyezni az Európai Unióval a helyreállítási alapról, ezzel stabilabb pénzügyi helyzetet teremtve az ország számára.

„A Nagy-Miskolc álma inspirált ennek a programnak a megálmodására” – mondta Veres Pál polgármester. Hozzátette: vannak olyan ikonikus épületek, amelyek jobb sorsot érdemelnek és ezzel a programmal ezeket igyekeznek majd helyrehozni. 

Szarka Dénes önkormányzati képviselő azt mondta: „A célok hosszútávúak”.

Nem csak a belvárost fejlesztenék

Szopkó Tibor alpolgármester kifejtette: Ezek a beruházások nem biztos, hogy nagy anyagi erőforrásokat fognak igényelni. „A program célja, hogy Miskolc belvárosa megújuljon, de a program nem csak erre éleződik ki” – mutatott rá Szopkó Tibor. Hozzátette: koncepciózusan együttműködve az itt élőkkel és a magánbefektetőket bevonva kívánják majd a fejlesztéseket végrehajtani. „A célunk az, hogy középtávon olyan térképet tudjunk bemutatni majd, hogy ennek a programnak volt értelme” – részletezte. Elmondta azt is, hogy decemberre már lesznek közgyűlési előterjesztések is, amelyek a programoz kapcsolódnak majd.

Felmerülő kérdések

A sajtótájékoztató számos kérdést vetett fel, amelyeknek egy részét fel is tudtuk tenni. 

Az elhangzottak alapján a városvezetés javarészt magánbefektetőkre hagyatkozva szeretné megújítani Miskolcot, így kíváncsiak voltunk arra, hogy vannak-e ezekre a tervekre befektetők, vagy tárgyaltak-e már esetlegesen potenciális ügyfelekkel. Szopkó Tibor azt válaszolta, hogy nincsenek még befektetők. Azzal indokolta, hogy „hisznek a transzparenciában, így nem tartotta volna szerencsének idő előtt tárgyalni bárkivel is”. 

A programban érintett épületek teljes listáját sem ismerhettük meg a sajtótájékoztatón, ezt azzal magyarázta Szopkó Tibor, hogy a részletek kidolgozása még folyamatban van. 

Az alpolgármester Miskolc ingatlangazdálkodását „modell értékűnek” nevezte tájékoztatójában. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mely pontjait értette, ez alatt. Elmondta: „A fiatalok otthontartása, a teljesen objektív szempontrendszer alapján jelölik ki a bérlőket, elektronikus lakáspályázat bevezetése és a mobilitás lakás használat teszi egyedivé a város ingatlangazdálkodását”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!